Srbija: Dvojici novinara upućene pretnje smrću

  0
  209

  Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humorističke emisije Ivan Ivanović primili su onlajn pretnje smrću sa istog Twitter profila. Policija je uhapsila osobu koja stoji iza ovih pretnji. 12. maja Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a i nedeljnika Vreme, poslata je poruka u kojoj stoji „da će proći kao Ćuruvija“. U aprilu 1999. godine pripadnici državne bezbednosti Srbije su ubili Slavka Ćuruviju. Ivan Ivanović je primio poruku u kojoj stoji da će mu iskasapiti ženu i ćerku dodajući „Živeo SNS“. Ista osoba je upućivala pretnje i drugim javnim ličnostima, opozicionim političarima.

  Kako su informacije postale viralne na društvenim mrežama, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Stefanović je najavio da se pretnje neće tolerisati. Ubrzo nakon toga osoba je uhapšena i privedena. Pozdravljamo brzu reakciju vlasti u ovim slučajevima. Međutim, Georgiev i Ivanović su se i ranije suočavali sa brojnim pretnjama, kao i veliki broj drugih novinara koji svoj posao obavljaju u skladu sa novinarskim standardima, i ti slučajevi i dalje nisu rešeni – rekao je Željko Bodorožić, predsednik NUNS – a i objasnio da do ovakvih pretnji dolazi često posle targetiranja od strane državnih zvaničnika i kampanja blaćenja provladinih tabloida. – U ovom slučaju vlasti su pokazale da mogu da deluju profesionalno, identifikuju izvore pretnji i uhapse ih. Sada kada znamo da je to moguće, snažno ih pozivamo da koriste isti pristup prilikom istrage svih pretnji novinarima – dodao je Bodrožić.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara – SafeJournalists.net – koja predstavlja više od 8.200 članova, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruzenju novinara Srbije pozdravljajući brzu reakciju srpskih vlasti. Međutim, deli zabrinutost srpskih novinara u vezi sa pristupom vlasti temi bezbednost novinara. Sa 259 incidenata učinjenih na štetu novinara od 2015. godine, Srbija je crni šampion u regionu.

  SafeJournalists.net apeluje na državne službenike Srbije da doprinesu smirivanju tenzija i ne podstiču dalje neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. Takođe, traži da se javnim tužiocima i policiji pruži podrška da vrše svoju dužnost na najvišem nivou profesionalizma i odgovornosti kako bi mogli da istraže i procesuiraju sve slučajeve pretnji novinarima.

  SafeJournalist.net će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 15.05.2020.

   

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije