Srbija: Dvojici novinara upućene prijetnje smrću

  0
  199

  Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humoristične emisije Ivan Ivanović primili su online prijetnje smrću s istog Twitter profila. Policija je uhitila osobu koja stoji iza ovih prijetnji. 12. svibnja Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a i nedjeljnika Vreme, poslana je poruka u kojoj stoji „da će proći kao Ćuruvija“. U travnju 1999. godine pripadnici državne sigurnosti Srbije su ubili Slavka Ćuruviju. Ivan Ivanović je primio poruku u kojoj stoji da će mu iskasapiti ženu i kćerku, te se dodaje „Živio SNS“. Ista osoba je upućivala prijetnje i drugim javnim ličnostima, opozicionim političarima.

  Kako su informacije postale viralne na društvenim mrežama, srbijanski ministar unutarnjih poslova, Stefanović, je najavio da se prijetnje neće tolerirati. Ubrzo nakon toga osoba je uhapšena i privedena. Pozdravljamo brzu reakciju vlasti u ovim slučajevima. Međutim, Georgiev i Ivanović su se i ranije suočavali s brojnim prijetnjama, kao i veliki broj drugih novinara koji svoj posao obavljaju u skladu s novinarskim standardima, i ti slučajevi i dalje nisu riješeni – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a i objasnio da do ovakvih prijetnji dolazi često nakon targetiranja od strane državnih zvaničnika i kampanja blaćenja provladinih tabloida. – U ovom slučaju vlasti su pokazale da mogu djelovati profesionalno, identificirati izvore prijetnji i uhapsiti ih. Sada kada znamo da je to moguće, snažno ih pozivamo da koriste isti pristup prilikom istrage svih prijetnji novinarima – dodao je Bodrožić.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara – SafeJournalists.net – koja predstavlja više od 8.200 članova, pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, pozdravljajući brzu reakciju srbijanskih vlasti. Međutim, dijeli zabrinutost srbijanskih novinara u vezi s pristupom vlasti temi sigurnosti novinara. S 259 incidenata učinjenih na štetu novinara od 2015. godine, Srbija je crni šampion u regionu.

  SafeJournalists.net apelira na državne službenike Srbije da doprinesu smirivanju tenzija i ne potiču dalje neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. Također, traži da se javnim tužiocima i policiji pruži podrška da vrše svoju dužnost na najvišem nivou profesionalizma i odgovornosti, kako bi mogli istražiti i procesuirati sve slučajeve prijetnji novinarima.

  SafeJournalists.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 15.05.2020.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije