Ugrožena bezbednost kolege Dina Jahića

  0
  221

  Foto: N1

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova traži hitnu reakciju nadležnih organa u pronalaženju i kažnjavanju osoba koje su u prethodnih nekoliko dana upućivale pretnje smrću kolegi Dinu Jahiću glavnom i odgovornom uredniku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

  Dino Jahić i njegove kolege i koleginice iz redakcije Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u prethodnih deset dana kontinuirano su izloženi uvredama koje su u jednom momentu prerasle u ozbiljne pretnje smrću. Osim negativnih komentara, vulgarnih uvreda, poruke su sadrže i govor mržnje na račun imena i porekla kolege Jahića, ali i ekplicitne pretnje smrću npr. da mu treba napraviti promaju u lobanji.

  Ova situacija kojoj su se našao kolega direktna je posledica obraćanja  predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe.

  “NUNS godinama zahteva od svih aktera političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a ne retko i napade na novinare“, rekao je ovim povodom Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zahteva da policija i tužilaštvo identifikuju i sankcionišu osobe koje su pretile kolegi Jahiću u što kraćem vremenskom roku jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarima.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije je registrovalo ovaj slučaj kao 18 napad na novinare u 2018. godini.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.08.2018.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije