Rakić Vodinelić: Tužilaštvo diskriminiše napadnute

0
322
Source/Author: Danas, A. Popović
Source/Photo: Foto: Medija Centar

BEOGRAD, 21.11.2017. – Predstavnici medijskih udruženja sastaće se danas kako bi se dogovorili oko izlaska ili zamrzavanja rada svojih članova u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, kao reakciju na odluku Prvog osnovnog tužilaštva da odbaci krivične prijave za napade na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu protiv obezbeđenja SNS za napad na novinarku Danasa Lidiju Valtner, kao i novinare Insajdera, Vajsa, učesnika Protesta protiv diktature Marka Radosavljevića i “povremenog” foto-reportera Tanjuga.

O sledećem koraku odlučivaće NUNS, NDNV, ANEM, AOM, LP i ASMEDI, a pozvan je i UNS, saznaje Danas nezvanično, a uz to će formulisati zahteve za nastavak neometanog rada stalne radne grupe za bezbednost novinara. U toj radnoj grupi učestvuju i predstavnici nadležnih državnih organa – Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva.

Ono što novinarima sada preostaje, savetuje profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, jeste da ulože prigovor Višem javnom tužilaštvu zbog odbacivanja krivične prijave protiv napadača.

– Treba izjaviti prigovor nadležnom Višem tužilaštvu, a ako i ono odbije slučaj kao što bi se moglo očekivati, onda postoji mogućnost žalbe Ustavnom sudu, a posle i Evropskom sudu za ljudska prava – predlaže Rakić Vodinelić, dodajući da je svesna nepoverenja koje postoji prema našem pravnom sistemu. Dok se ovaj proces ne završi neće biti moguće vođenje prekršajnih postupaka, kako je Više javno tužilaštvo naložilo MUP da podnese prekršajne prijave, objašnjava Rakić Vodinelić.

– Ne mogu se istovremeno zbog iste radnje voditi prekršajni i krivični postupak, možete povesti jedan od njih, nije nikakva greška povesti krivični umesto prekršajnog. Ovde se može razgovarati o prekršaju jer redari koji obezbeđuju skup a ne pripadaju policiji su kao i svi drugi građani dužni da poštuju javni red i mir i ne smeju se fizički obračunavati, naglašava ona.

Profesorka prava ističe da je problematično obrazloženje Tužilaštva o ponašanju redara jer su se više oslonili na njihove iskaze nego na fotografije koje pokazuju njihovo ponašanje.

– Tužilaštvo je poverovalo da su redari zapravo spasili, između ostalog i novinare od linča. Iz toga proizilazi zaključak da Tužilaštvo u stvari smatra da taj skup nije bio namenjen samo slavljenju izbora predsednika, nego i linču neistomišljenika, to je jedini logičan zaključak koji kao pravnik mogu izvući. Ako je tako, onda postoji odgovornost sazivača skupa Srpske napredne stranke, i ne samo to, nego vidimo da javno tužilaštvo tako misli, ukazuje Rakić Vodinelić.

Policija okretala glavu

Vesna Rakić Vodinelić naglašava i da se na fotografijama vidi da je prisutna policija u uniformi, koja stoji u blizini i okreće glavu na drugu stranu dok su novinari i građani napadani, a da je tužilaštvo to moralo da uzme u obzir. Ona je podsetila i na reakciju nadležnih organa kada je napadnuta novinarka Pinka tokom skupa pokreta Dveri, zaključujući da “dolazimo do nečega što je mnogo opasnije od vizure političkih stranaka, a to je diskriminacija od strane državnih organa kao što su u ovom slučaju policija, tužilaštvo…”.