Нападнати новинари, повреден снимател од АЛСАТ, бараме итна реакција од МВР

  0
  29
  Земјата MK
  Име и презиме Сара Хоџа и Ера Ѓакова
  Пол Женски
  Датум 21/08/2023
  Градот Скопје
  Вид на напад Закани по животот и екстремитетите на новинарите
  Од кого Од страна на граѓанин
  Сторителот / осомничениот /
  Тип на медиум Електронски
  Име на медиумот ALSAT
  Извор https://znm.org.mk/%d0%b7%d0%bd%d0%bc-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc/
  Државното правобранителство /
  Судска одлука /
  Судски статус /
  Дали здружението на новинари било информирано? Да
  Каква беше реакцијата на новинарското здружение? Правна помош и јавна реакција и осуда за нападот
  Дали нападот е пријавен во полиција/власти? Случајот беше пријавен во полиција Случајот беше пријавен во Јавното обвинителство
  Закани по животот и безбедноста на новинарите Лице во лице или телефонски закани по живот или физички напади

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) бара од Министерството за внатрешни работи да спроведе брза и ефикасна истрага за денешниот напад кон нашите колеги од ТВ Алсат, Скопје.

  Имено, денеска за време на снимањето инсерти за промо на емисија во Скопската чаршија на јавна површина, нападнати се снимател и новинарките Ера Ѓакова и Сара Хоџа од страна на сопственик на берберница во скопската чаршија.

  Според изјавите на нашите колеги, додека снимале инсерти во чаршијата за потребите на емисијата од еден од дуќаните излегол сопственикот, бербер со ножици и им се обратил со вербални навреди и закани по живот, при што на снимателот му нанел видливи повреди на главата.

  При физичкиот напад била оштетена и опремата на снимателот. ЗНМ веднаш контактираше со новинарката од Алсат, Ера Ѓакова која беше видно вознемирена ни го потврди инцидентот и ни даде конкретни информации дека: Екипата со која снимале на терен била нападната без причина од страна на непознато лице, ситуацијата била непредвидлива и многу вознемирувачка, особено за нападнатиот снимател а и за колешката Сара Хоџа на која ова не и е прв пат да биде нападната, “лицето по нападот се врати во дуќанот а потоа повторно излезе, но кога виде дека веќе се собраа минувачи да помогнат а и дека е повикана полициска екипа се упати во непознат правец ”.

  ЗНМ бара од Министерството за внатрешни работи да спроведе брза и ефикасна истрага во интерес на пронаоѓање и санкционирање на напаѓачот.

  Потенцираме дека заканите по живот се кривични дела предвидени во Кривичниот законик а МВР и ОЈО, треба итно да ги истражат и процесираат со цел да ги казнат оние кои го прекршуваат законот но и да превенираат евентуални вакви кривични дела во иднина.