Kërcënimet ndaj organizatave mediatike të bëra nga zyrtarë publikë, BIRN Albania, 24/10/2023

  0
  148
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri BIRN Albania
  Gjini Group
  Data 24/10/2023
  Qyteti Tirana
  Lloj i incidentit
  Emri i Medias BIRN Albania
  Burimi https://www.balkanweb.com/me-113-metra2-toke-perfitoi-5-2-milione-euro-berisha-i-pergjigjet-birn-ata-qe-citojne-dacibaon-e-prokurorise-po/
  Përfundimi ligjor Në vazhdim (rasti nuk është mbyllur)
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

  Së fundmi, BIRN Albania publikoi një artikull më 23 tetor 2023, duke detajuar hetimin aktiv nga Prokuroria e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK) mbi akuzat për korrupsion që përfshinin ish-kryeministrin e Shqipërisë, Sali Berisha, dhe dhëndrin e tij. Jamarbër Malltezi. Shkrimi citon dokumentet e SPAK-ut që akuzon Malltezin se përmes kontratave të fshehta dhe vendimeve politike favorizuese e ka kthyer një trashëgimi të vogël toke në një pasuri miliona euro.

  Në përgjigje, Berisha e dënoi me shpejtësi publikimin në një konferencë për shtyp më 24 tetor, duke akuzuar BIRN Albania për shpifje dhe njollosje të pozitës së tyre morale. Ky shënon edhe një rast tjetër në fushatën e vazhdueshme të Berishës kundër medias. Më parë në korrik 2023, ai akuzoi BIRN Albania dhe BalkanInsight për bashkëpunim me qeverinë dhe financim nga George Soros për të minuar opozitën në Shqipëri.

  BIRN Albania po përballet edhe me fushata diskredituese nga portalet anonime online, si Prapaskena.al, pas publikimit të analizës së tyre “Drejtësi apo hakmarrje? Ish-I forti i Shqipërisë lufton akuzat për korrupsion.” Këto portale e kanë akuzuar pa bazë BIRN Albania për paragjykime politike dhe komplot me opozitën (artikulli).

  Ky sulm me dy qasje e vendos BIRN Albania në një pozitë të pasigurt, i kapur mes akuzave për favorizim të qeverisë nga njëra anë dhe opozitës nga ana tjetër. Këto sulme nënvizojnë peizazhin e vështirë që mediat e pavarura duhet të lundrojnë, veçanërisht kur raportojnë për çështje të ndjeshme të korrupsionit dhe abuzimit me pushtetin. Frikësimi dhe diskreditimi i mediave të pavarura përbën një shqetësim serioz, duke minuar besueshmërinë e peizazhit gazetaresk.

  Përditësime mbi rastin:

  Sulmet e vazhdueshme, shqetësuese politike kundër Rrjetit Ballkanik të Gazetarisë Hulumtuese (BIRN) në Shqipëri, një media investigative e shquar dhe e pavarur.

  Më pas sërish në mënyrë të koordinuar, më 13 nëntor 2023, avokati i Jamarber Malltezit, dhëndrit të Sali Berishës, u dërgoi një përgjigje të gjatë të gjitha mediave në Shqipëri në lidhje me shkrimet e BIRN. Përgjigja akuzonte BIRN dhe Reporter.al për “traditën e tyre tashmë të njohur të shpifjes ndaj Sali Berishës dhe familjes së tij”. Deklarata pretendonte se artikujt përmbanin insinuata, shtrembërime dhe manipulime që nuk u përshtaten gazetarëve profesionistë, por përkundrazi dukej se përputheshin me oreksin e sponsorit të tyre spekulativ (duke iu referuar Edi Ramës). Kjo u botua më pas në media të afërta me Berishën dhe familjen e tij, duke minuar reputacionin dhe besueshmërinë e BIRN Albania përmes fushatave të koordinuara diskredituese.