Sulme ndaj mediave dhe organizatave mediatike, Shqiptarja.com, Report TV, 16/10/2023, Tirana

  0
  72
  Shteti AL
  Emri dhe mbiemri Shqiptarja.com, Report TV
  Gjini Group
  Data 16/10/2023
  Qyteti Tirana
  Lloj i incidentit
  Emri i Medias Shqiptarja.com, Report TV
  Burimi https://shqiptarja.com/lajm/hakerat-ruse-sulmojne-faqen-online-te-shqiptarjacom-dhe-report-tv-per-te-bllokuar-percjelljen-e-informacionit
  Emri i shkelësit / të dyshuarit Hackers attack
  Përfundimi ligjor Në vazhdim (rasti nuk është mbyllur)
  A është njoftuar asociacioni i gazetarëve? Po

  Shqiptarja.com dhe Report TV në shënjestër nga hakerat rusë në një sulm kibernetik.

  Shqiptarja.com dhe Report TV, faqet e njohura të lajmeve shqiptare, së fundmi ranë viktimë e një sulmi kibernetik të kryer nga një grup hakerësh rusë të njohur si ‘CyberArmy’. Sulmi, i cili filloi të dielën, 15 tetor, rreth orës 20:00, vazhdoi deri të hënën, 16 tetor. Më vonë u zbulua se sulmi mori formën e një sulmi DDoS (Distributed Denial of Service).

  Me qëllim të ndërprerjes së shpërndarjes së informacionit, hakerët u përpoqën të sulmojne serverët e faqeve të internetit, duke shkaktuar ndërprerje të përkohshme dhe duke i bërë faqet të paarritshme. Për të luftuar sulmin, specialistët e IT-së zbatuan një sistem mbrojtjeje përmes Cloudfare, duke punuar pa u lodhur për të neutralizuar kërcënimin kibernetik dhe për të rivendosur funksionimin normal të vendeve të prekura.

  Grupi i hakerëve, CyberArmy, e pranoi publikisht përgjegjësinë e tyre për sulmin përmes një postimi në mediat sociale të dielën në mbrëmje. Në postim, ata përmendën në mënyrë eksplicite shënjestrimin e Shqiptarja.com, një nga portalet kryesore të lajmeve në Shqipëri, i njohur për mbulimin e fushave të ndryshme si politika, ekonomia, çështjet sociale, sporti dhe kultura.

  Ky incident shënon herën e dytë që Shqiptarja.com dhe Report TV përballen me një sulm të tillë kibernetik, ku sulmi i mëparshëm ndodhi në maj të këtij viti.

  Burimi: https://shqiptarja.com/lajm/hakerat-ruse-sulmojne-faqen-online-te-shqiptarjacom-dhe-report-tv-per-te-bllokuar-percjelljen-e-informacionit