Regionalna platforma traži od HRT-a da što prije povuče tužbe čiji je cilj finansijsko upropaštavanje i ućutkavanje HND-a i njegovih predstavnikaZAGREB, 28.12.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti  novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje postupak Hrvatske radio-televizije (HRT) koja je podnijela tužbe zbog povrede časti i ugleda protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) i dvoje svojih novinara, Hrvoja Zovka i Sanje Mikleušević Pavić.

Aktuelno rukovodstvo HRT-a je prije tri dana podnijelo tužbene zahtijeve koji ukupno iznose 500.000 kuna ili približno 70.000 eura (200.000 HND, 50.000 lično predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić, 250.000 lično predsjednik HND-a Hrvoje Zovko). Navodni razlog je saopštenje koje je HND objavilo u septembru kao i lični istupi njihovih dvoje zaposlenih.

Pritisci poslodavaca na zaposlene nisu rijetkost, ali ipak se samo HRT dosjetio da taj pritisak izrazi i kroz odštetne zahtjeve od više desitina hiljada eura što nam govori da nijhov cilj nije satisfakcija zbog eventualne štete koju su pretprjeli zbog saopštenja HND-a i istupa kolege Zovka i koleginice Mikleušević – Pavić (inače dvoje zaposlenih u HRT-u koji trpe finansijske i svake druge pritiske). Trenutni predstavnici HRT-a smatraju da je dozvoljeno i moralno da tuže ljude kojima su već nanijeli i u kontinuitetu nanose nepravdu.  Podsjećamo da je Hrvoje Zovko u septembru, nedugo nakon što je postao predsjednik HND-a i progovorio o cenzuri na HRT-u, dobio izvanredni otkaz na HRT-u.

Takođe, trenutni predstavnici HND-a bi trebalo da znaju da Evropski sud za ljudska prava ne poznaje iznose za naknadu štete koja se mjeri desetinama hiljada eura i da je to u potpunosti u suprotnosti sa praksom Suda u Strazburu.

Tražimo od HRT-a da što prije povuče podnijete tužbe i da prestane sa pritiscima na HND čiji su članovi njihovi brojni zaposleni, ali i da prestane sa maltretiranjem predstavnika novinarskog udruženja jer je to postupanje nedopustivo i nedostojno javnog servisa, kojem nanose trajnu štetu, ali i zemlje članice EU.

Podsjećamo i da bi ljudi koji su na čelu HRT-a, kao predstavinici jednog ozbiljnog medija, kakav bi HRT trebao da bude, morali da znaju da imaju na raspolaganju niz mjera kojima su mogli da se odbrane od, kako tvrde, neosnovanih optužbi ali da su pribjegli mjeri koja je i najnepopularnija ali i zadnja na spisku onoga što se treba raditi kada neko procijeni da mu je nanijeta šteta. Iznosi koje traže su očigledan pokazatelj da žele da finansijski unište i ućutkuju HND i njegove predstavnike.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 28.12.2018.


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Zagreb, 28/12/2019