State Department: Neriješeni napadi na novinare i dalje veliki problem

Alex Wong/Getty Images

PODGORICA, 31.03.2021. – Neriješeni napadi na novinare, političko miješanje u Javni servis, prljave kampanje provladinih tabloida, kao i nepošten tretman i ekonomski pritisak Vladinih ministarstava i agencija protiv nezavisnih i proopozicionih medija ostaje značajan problem, konstatuje se u izvještaju State department-a za Crnu Goru za prošlu godinu.

Kako se navodi u dokumentu, nerešeni napadi iz prethodnih godina i atmosfera zastrašivanja protiv medija kritičnih prema vladi i dalje su bili ozbiljan problem.

“Nije bilo napretka u rešavanju napada na novinarku Oliveru Lakić iz 2018. godine ispred njene kuće u Podgorici. U februaru 2019. policija je objavila da je rešila slučaj, identifikujući vođu kriminala i osam članova njegove grupe, koji su takođe optuženi za druga teška krivična djela. Iako je policija u početku napad na Lakić kvalifikovala kao pokušaj ubistva, kasnije je djelo svedeno na zločinačko udruživanje s ciljem nanošenja teških povreda. Samo je jedna od devet osoba zatvorena zbog drugih krivičnih djela. Formalne optužbe u slučaju Lakić još uvijek nijesu podignute”, piše u dokumentu.

Podsjećaju i da je u junu podgorički Osnovni sud odbacio optužnicu protiv navodnog nalogodavca napada na imovinu “Vijesti” jer tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza.

Medijske kuće su, kako se navodi, izvijestile da više od dvije trećine od 85 napada na novinare od 2004. godine ostaje neriješeno ili nije okončano presudama. Posmatrači su takođe zabilježili da su meta većine napada nezavisni ili proopozicioni novinari i medijski profesionalci.

Navodi se da su, usljed tenzija i litija vjernika Srpske pravoslavne crkve nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti nadležni lišavali slobode i novčano kažnjavali novinare, političke aktiviste i građane zbog postavljanja dezinformacija, “lažnih vijesti” ili uvredljivih komentara na račun vladinih zvaničnika na društvenim medijima.

 

 

 

Stejt dipartment podsjeća i na nalaz Evropske komisije, koja je prethodno konstatovala da nije postignut napredak u oblasti slobode izražavanja.

 


SMCG, Podgorica, 31/03/2021