Policija još nije otkrila ko je obio stan novinarke KRIK-a

0
441
Source/Author: Krik, Jelena Radivojević
Source/Photo: Foto: Krik

BEOGRAD, 7.12.2017. – Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u septembru rekao da je policija saslušala više osoba u vezi sa obijanjem stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo, policija do danas nije podnela krivičnu prijavu protiv počinilaca.

Iz Prvog osnovog tužilaštva rekli su za KRIK da su policiji naložili da preduzme sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se utvrdio identitet osobe koja je obila stan novinarke, ali da do danas nije dostavljena krivična prijava povodom ovog slučaja.

Podsetimo, stan novinarke KRIK-a u julu ove godine je obijen i ispreturan, ali iz njega ništa nije ukradeno – čak ni laptop ni telefon koji su stajali na vidnom mestu.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je nekoliko dana nakon događaja da „policija čini sve kako bi se potpuno razrešio slučaj“ i dodao da su policiji poznate dve grupe koje operišu u tom kraju.

„Ko god da je počinilac, moraće da odgovara“, rekao je ministar u septembru dodajući da je saslušano više osoba u vezi sa tim slučajem.

Od tada, međutim, iz policije do tužilaštva nisu stigle nikakve nove informacije.

Kolege novinari su više puta upozoravali da nisu zadovoljni načinom na koji se slučaj rešava i da je reč o zastrašivanju.

Slučaj novinarke KRIK-a, međutim, nije usamljen.

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u prvih deset meseci ove godine evidentirano je čak 68 napada i pretnji novinarima. Između ostalog, urednik niških „Južnih vesti“ Predrag Blagojević primetio je da je praćen i sniman, novinarka Marija Vučić dobila je pretnju smrću, kao i novinari subotičkog „Magločistača“. Nedimu Sejdinoviću i Dinku Gruhonjiću iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine tokom ove godine prećeno je pet puta.

Mali broj ovih slučajeva biva rešen, poput napada na novinarku televizije „Pink“ Gordanu Uzelac. Napadač je u ovom slučaju identifikovan nekoliko sati nakon incidenta i priveden isti dan.

Pojedini postupci, sa druge strane, završeni su odbacivanjem krivičnih prijava novinara. Tako je prošlog meseca Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivične prijave protiv osoba koje su fizički maltretirale novinare i građane na dan polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića.

EK: Mali broj slučajeva rešen

Evropska komisija (EK) je nekoliko puta u svojim izveštajima podsećala da je bezbednost novinara u Srbiji veliki problem.

„Izveštaji o napadima i zastrašivanju novinara i dalje izazivaju zabrinutost“, zaključak je polugodišnje analize EK objavljene pre nekoliko dana.

U izveštaju se konstatuje da policija i tužilaštva vode istrage o pretnjama novinarima na internetu, ali da je veoma mali broj tih slučajeva okončan.

Da je bezbednost novinara ključno pitanje za postojanje nezavisnih i profesionalnih medija, kao i za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja, izjavila je danas i šefica medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković.