BiH: Policija odmah da reaguje kada se prijeti novinarima

  0
  179
  globarl2p.org

  Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe čije je identitet poznat, a u kojoj se navodi da bi “odsjecao glave” ne samo migrantima, već i “svim dušebrižnicima koji ih dočekuju.” Iako je identitet počinioca poznat, on je uhapšen sledećeg dana, nakon dodatnih pretnji i zastrašivanja Stokićeve i njenih prijatelja kao i nakon snažne reakcije javnosti.

  U petak 22. maja, Stokić je pronašla uznemirujuću poruku nakon što je na svom Facebook profilu objavila fotografiju sa dva migranta. Pokušala je odmah da prijavi prijetnje policiji, ali joj je rečeno da se vrati u ponedeljak – tri dana nakon što su joj prijetnje upućene. Stokić je kazala da ju je ista osoba ponovo kontaktirala, ponavljajući pretnje i da joj je čak ostavila svoj telefonski broj da bi ga mogla proslediti policiji.

  – Zatim je čitava dva sata uznemiravao mene i moje prijatelje na društvenim mrežama i pisao odvratne komentare – rekla je Stokić i dodala da policija u Banjoj Luci nije ozbiljno shvatila njenu prijavu i nije željela da uzima izjavu od nje. Takav pristup je omogućio da se prijetnje i zastrašivanja nastave.

  Udruženje BH novinari koje je partner SafeJournalists.net, najoštrije je osudilo neprofesionalno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju i zatražio sankcionisanje osoba koje su odložile davanje izjave i sprovođenje istrage o ovom zločinu.

  – Ovde je teško ne primetiti dvostruke standarde – kada se putem društvenih mreža prijeti javnism službenicima, vlasti automatski reaguju. Slučajevi se brzo istražuju, a počinioci pronalaze i sankcionišu – rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara – U slučaju Vanje Stokić, banjalučka uprava policije postupila je neprofesionalno i nije shvatila prijetnje ozbiljno, što je omogužilo da Stokićeva opet bude zastrašena od strane iste osobe. Sada kada je počinilac uhapšen, insistiramo na ozbiljnoj istrazi i sankcionisanju osobe koja joj je prijetila.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BH novinari u izražavanju zabrinutosti zbog stava uprave policije Banjaluka. Dok pozdravljamo hapšenje, žalimo što policija nije reagovala blagovremeno i postarala se da Stokić i njeni prijatelji ne budu izloženi dodatnom zastrašivanju. Pozivamo nadležne vlasti da prihvate da su pretnje i zastrašivanje novinara pretnje javnom interesu. Takvi slučajevi moraju biti istraženi, a počinioci kažnjeni bez odlaganja – takvim postupkom država šalje jasnu poruku da se takvo ponašanje neće tolerisati.

  SafeJournalist.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 25.05.2020

   

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije