BiH: Policija odmah da reagira kada se prijeti novinarima

  0
  269
  globarl2p.org

  Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe čije je identitet poznat, a u kojoj se navodi da bi “odsijecao glave” ne samo migrantima, već i “svim dušobrižnicima koji ih dočekuju.” Iako je identitet počinioca poznat, on je uhićen sljedećeg dana, nakon dodatnih prijetnji i zastrašivanja Stokićeve i njenih prijatelja kao i nakon snažne reakcije javnosti.

  U petak 22. svibnja, Stokić je pronašla uznemirujuću poruku nakon što je na svom Facebook profilu objavila fotografiju s dva migranta. Pokušala je odmah da prijavi prijetnje policiji, ali joj je rečeno da se vrati u ponedjeljak – tri dana nakon što su joj prijetnje upućene. Stokić je kazala da ju je ista osoba ponovo kontaktirala, ponavljajući prijetnje i da joj je čak ostavila svoj telefonski broj da bi ga mogla proslijediti policiji.

  – Zatim je čitava dva sata uznemiravao mene i moje prijatelje na društvenim mrežama i pisao odvratne komentare – rekla je Stokić i dodala da policija u Banjoj Luci nije ozbiljno shvatila njenu prijavu i nije željela da uzima izjavu od nje. Takav pristup je omogućio da se prijetnje i zastrašivanja nastave.

  Udruženje BH novinari koje je partner SafeJournalists.net, najoštrije je osudilo neprofesionalno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju i zatražilo sankcioniranje osoba koje su odložile davanje izjave i sprovođenje istrage o ovom zločinu.

  – Ovdje je teško ne primijetiti dvostruke standarde – kada se putem društvenih mreža prijeti javnim službenicima, vlasti automatski reagiraju. Slučajevi se brzo istražuju, a počinitelji pronalaze i sankcioniraju – rekla je Borka Rudić, glavna tajnica BH novinara – U slučaju Vanje Stokić, banjalučka uprava policije postupila je neprofesionalno i nije shvatila prijetnje ozbiljno, što je omogućilo da Stokićeva opet bude zastrašena od strane iste osobe. Sada kada je počinitelj uhićen, inzistiramo na ozbiljnoj istrazi i sankcioniranju osobe koja joj je prijetila.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BH novinari u izražavanju zabrinutosti zbog stava uprave policije Banjaluka. Dok pozdravljamo uhićenje, žalimo što policija nije reagirala blagovremeno i postarala se da Stokić i njeni prijatelji ne budu izloženi dodatnom zastrašivanju. Pozivamo nadležne vlasti da prihvate da su prijetnje i zastrašivanje novinara prijetnje javnom interesu. Takvi slučajevi moraju biti istraženi, a počinitelji kažnjeni bez odlaganja – takvim postupkom država šalje jasnu poruku da se takvo ponašanje neće tolerirati.

  SafeJournalist.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 25.05.2020

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije