BiH: Policija odmah da reaguje kada se preti novinarima

  0
  167
  globarl2p.org

  Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe čiji je identitet poznat, a u kojoj se navodi da bi “odsecao glave” ne samo migrantima, već i “svim dušebrižnicima koji ih dočekuju.” Iako je identitet počinioca poznat, on je uhapšen narednog dana nakon dodatnih pretnji i zastrašivanja Stokićeve i njenih prijatelja, kao i nakon snažne reakcije javnosti.

  U petak, 22. maja, Stokić je pronašla uznemirujuću poruku nakon što je na svom Facebook profilu objavila fotografiju sa dvojicom migranata. Pokušala je odmah da prijavi pretnje policiji, ali joj je rečeno da se vrati u ponedjeljak – tri dana nakon što su joj pretnje upućene. Stokić je rekla da ju je ista osoba ponovo kontaktirala ponavljajući pretnje, i da joj je čak ostavila svoj telefonski broj da bi ga mogla proslediti policiji.

  – Zatim je čitava dva sata uznemiravao mene i moje prijatelje na društvenim mrežama i pisao odvratne komentare – rekla je Stokić i dodala da policija u Banja Luci nije ozbiljno shvatila njenu prijavu i nije želela da uzima izjavu od nje. Takav pristup je omogućio da se pretnje i zastrašivanja nastave.

  Udruženje BH novinari koje je partner SafeJournalists.net, najoštrije je osudilo neprofesionalno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju i zatražilo sankcioniranje osoba koje su odložile davanje izjave i sprovođenje istrage o ovom zločinu.

  – Ovde je teško ne primetiti dvostruke standarde – kada se putem društvenih mreža preti javnim službenicima, vlasti automatski reaguju. Slučajevi se brzo istražuju, a počinitelji pronalaze i sankcionišu – rekla je Borka Rudić, generalni sekretar BH novinara. – U slučaju Vanje Stokić, banjalučka uprava policije postupila je neprofesionalno i nije shvatila pretnje ozbiljno, što je omogućilo da Stokićeva opet bude zastrašena od strane iste osobe. Sada kada je počinitelj uhapšen, insistiramo na ozbiljnoj istrazi i sankcioniranju osobe koja joj je pretila.

  Mreža SafeJournalists, koja broji više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BH novinari u izražavanju zabrinutosti zbog stava Uprave policije Banja Luka. Dok pozdravljamo hapšenje, žalimo što policija nije reagovala blagovremeno i postarala se da Stokić i njeni prijatelji ne budu izloženi dodatnom zastrašivanju. Pozivamo nadležne vlasti da prihvate da su pretnje i zastrašivanje novinara pretnje javnom interesu. Takvi slučajevi moraju biti istraženi, a počinitelji kažnjeni bez odlaganja – takvim postupkom država šalje jasnu poruku da se takvo ponašanje neće tolerisati.

  SafeJournalists.net će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 25.05.2020

   

  Udruženje BH novinari

   

  Sindikat medija Crne Gore

   

  Hrvatsko novinarsko društvo

   

  Udruženje novinara Kosova

   

  Udruženje novinara Makedonije

   

  Nezavisno udruženje novinara Srbije