SafeJournalists: ekipi TV Klan zaprećeno zbog snimanja migranata u Severnoj Makedoniji

  0
  294

  Novinaru TV Klan  Furkanu Saliu i kamermanu  Ibrahimu Mamutiju zaprećeno je od strane čoveka koji ih je presreo automobilom  i zatražio im da izbrišu snimke migranata koje su snimili par sati ranije. 27. maja Saliu i Mamuti su bili blizu sela Vaksince i snimali su veliku grupu migranata koji su se kretali kroz to područje. Kada su krenuli natrag za Skoplje, njihov auto je presrelo drugo vozilo i iseklo im put.  Čovek koji je izašao iz vozila pretio je da će im napraviti velike probleme  ukoliko objave snimke. Tražio im je da izbrišu sav material. Novinari su odbili da to urade, a čovek je nakon toga otišao. Slučaj je prijavljen policiji.

  “U  međuvremenu taj čovek je verovatno shvatio da je napravio grešku i izvinio nam se”, rekao je Furkan Saliu. “Odlučio sam da prihvatim izvinjenje, ali ipak pretnje su prijavljene policiji i Udruženju novinara Makedonije. Važno je da ovaj slučaj procesuiraju institucije, ne zbog mene, već da bi se zaustavile dalje pretnje novinarima”, dodao je.

  Predsednik Udruženje novinara Makedonije, Mladen Čadikovski osudio je pretnje upućene Saliu i Mamutiju i zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da hitno identifikuje osobu koja je pretila novinarima i da podnese odgovarajuće krivične prijave Javnom tužiocu. “ Oni ne bi trebalo da imaju ikakvih problema u identifikovanju počinioca jer policija zna registarske tablice automobila te osobe”, rekao je.  Čadikovski je još jednom podsetio javnost da je cenzura zabranjena  Ustavom i da su pretnje upućene novinarima potpuno neprihvatljive i da se smatraju krivičnim delom.

  Mreža SafeJournalists koja  broji više od 8200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Makedonije tražeći brzu i efikasnu istragu. Pozivamo relevantne institucije da deluju u skladu sa najboljom praksom, da iskoriste dokaze koje su im dostavili novinari i da se postaraju da počinilac bude adekvatno sankcionisan. Takođe, uočavamo da opasna vožnja od strane osumljičenog jeste forma zastrašivanja i trebalo bi da se tako i tretira prilikom procesuiranja.

  SafeJournalists.net će obavestiti relevantne nacionalne i  međunarodne aktere o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, 29.05.2020.

   

  BH Novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije