Medijske slobode odražavaju slobodu društva

  0
  364

  Povodom obilježavanja 3. svibnja – Međunarodnog dana slobode medija, podsjećamo građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati vlastitu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu raditi bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara – SafeJournalists.net – zabilježila je porast različitih vrsta pritisaka i zastrašivanja medija i novinara u zemljama zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini. U 2019. godini u našoj smo bazi podataka zabilježili 134 incidenata u regionu – 30 napada na novinare, 42 prijetnje smrću i teškim tjelesnim povredama, 40 drugih vrsti prijetnji novinarima, 17 napada na medijske kuće i organizacije i 5 prijetnji upućenih njima. Kao i prethodnih godina, kada je u pitanju zastrašivanje novinara i medija, zloglasni prvak 2019. godine je Srbija s ukupno 67 zabilježenih incidenata, a slijede BiH – 36 i Kosovo s 21 zabilježenim incidentom.

  Nažalost, zabrinjavajući trendovi koje je zabilježila naša mreža i druge organizacije koje se bave slobodom medija, u 2019. godini su se ubrzavali tijekom pandemije Covid-19 – prva četiri mjeseca 2020. godine obilježila su 56 incidenata, od kojih je više od pola u Srbiji. Međutim, prilikom procijene razine slobode medija ovi brojevi su samo dio konteksta, zato što ne uključuju porast različitih političkih, financijskih, institucionalnih i pravosudnih pritisaka na medije i novinare koji građane regiona izvještavaju u javnom interesu. Zbog toga će naša mreža u 2020. početi sa registriranjem i ovih negativnih utjecaja.

  Nastavit ćemo pratiti i bilježiti ograničenja medijskih sloboda i ugrožavanja sigurnosti novinara i javno ćemo reagirati i pozivati vlast zbog odgovornosti za neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. Ohrabrujemo pravosudne institucije da se odupru pritiscima i da se pridržavaju zakona čime se osigurava sloboda medija i sigurnost novinara. Pozivamo novinare da poštuju etički kodeks i standarde, podrže kolege, odupru se pritiscima i kontaktiraju nas ako su zastrašeni ili napadnuti.

  Na kraju, pozivamo građane da stanu uz profesionalne medije koji izvještavaju u njihovom interesu i pokažu potrebnu podršku i solidarnost. Ovo je posebno važno tijekom pandemije Covid-19 kada se novinari svakodnevno suočavaju s različitim rizicima kako bi građanima dostavili pravovremene, točne i objektivne informacije koje mogu spasiti živote. Samo zemlja sa slobodnim medijima može biti zemlja sa slobodnim građanima i demokratskim društvom.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 02.05.2020

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije