Mreža SafeJournalists traži od OEBS-a, Evropske komisije i Saveta Evrope da hitno preduzmu nešto u vezi sa napadima na srpske medijske radnike

  0
  221

  Mreža novinarskih udruženja iz regiona, SafeJournalists poslala je pismo g. Oliveru Varheliiju, evropskom komesaru za proširenje, g. Halemu Desiru, predstavniku za slobodu medija u OEBS-u i g-đi Dunji Mijatović, komesarki za ljudska prava Saveta Evrope, tražeći od njih da se hitno uključe u trenutna dešavanja u Srbiji i da odlučno zahtevaju od srpskih vlasti da stvore bezbedno okruženje za sve medije i novinare koji svojim posvećenim radom i praćenjem uživo rizikuju svoje zdravlje i bezbednost kako bi građanima Srbije omogućili pristup objektivnim informacijama o protestima na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije.

  U pismu Mreže se navodi da su novinarska udruženja u regionu zgrožena nasilničkim ponašanjem prema kolegama iz Srbije. „Posebno smo zabrinuti da su među napadačima pripadnici žandarmerije i policije. Policija bi trebalo da stvori uslove da novinari svoj posao obavljaju na bezbedan i dostojanstven način u skladu sa nacionalnim zakonima i međunarodnim standardima. Snimci sa protesta pokazuju kako se policajci pojavljuju u ulozi nasilnika koji tuku novinare i onemogućavaju im da rade. Oni koji bi trebalo da zaštite novinare pretvorili su se u napadače – to je poraz medijskih sloboda i svih drugih demokratskih vrednosti srpskog društva. “

  U pismu se navode informacije o najmanje 16 medijskih radnika koji su napadnuti u poslednja tri dana:

  1. jula, demonstranti su fizički napali dvojicu snimatelja novinske agencije Tanjug, a policajci u civilu pokušali su da spreče novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića u snimanju policajaca koji tuku demonstrante u parku ispred Predsedništva Srbije. Iste večeri policija je pendrekom udarila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S.
  1. jula reporter novinske agencije Beta, Žikica Stevanović, zadobio je povrede glave nakon što ga je napala policija, dok su njegove kolege Luka Predja i Relja Pekić lakše povređeni. Milica Božinović i Nataša Latković sa portala Nova S takođe su fizički napadnute od strane policije koja je pokušala da ih spreči da snime proteste. Novinare RTS-a Milan Srdić i Lazar Vukadinović fizički su napali demonstranti u Novom Sadu, dok su u Nišu demonstranti njihove kolege sa javnog servisa Srbije fizički napali i vređali.
  1. jula, iako je protest protekao uglavnom mirno, fotoreportera portala Nova S Vojislava Milovančevića brutalno su napali muškarci u crnim majicama sa kapuljačama. Milovančević je oštrim predmetom udaren u potiljak zbog čega je primljen u hitnu pomoć. Njegovog kolegu iz Nova S, Uroša Arsića,grupa muškaraca je gađala kamenicama i povredila. Novinarki portala Insajder.net Ireni Stević prišla su dva muškarca koja su zgrabila telefon koji je koristila za snimanje policijskog kordona. Jedan od njih rekao je da je iz Bezbednosno informativne agencije, ali odbio je da pokaže legitimaciju.

  Na kraju pisma Mreža navodi da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije je članica SafeJournalists Mreže koja vodi bazu podataka napada na medijske profesionalce i Srbiji i regionu.