Mreža SafeJournalists traži od OSCE-a, Europske komisije i Vijeća Europe da hitno poduzmu nešto u vezi s napadima na srpske medijske djelatnike

  0
  174

  Mreža novinarskih udruženja iz regiona, SafeJournalists, poslala je pismo g. Olivéru Várhelyiu, europskom povjereniku za proširenje, g. Halemu Desiru, predstavniku za slobodu medija u OSCE-u i gđi Dunji Mijatović, povjerenici za ljudska prava Vijeća Europe, tražeći od njih da se hitno uključe u trenutna zbivanja u Srbiji i da odlučno zahtijevaju od srbijanskih vlasti da stvore sigurno okruženje za sve medije i novinare koji svojim posvećenim radom i praćenjem uživo riskiraju svoje zdravlje i sigurnost kako bi građanima Srbije omogućili pristup objektivnim informacijama o prosvjedima na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije.

  U pismu Mreže se navodi da su novinarska udruženja u regionu zgrožena nasilničkim ponašanjem prema kolegama iz Srbije. „Posebno smo zabrinuti da su među napadačima pripadnici žandarmerije i policije. Policija treba stvoriti uvjete novinarima da svoj posao obavljaju sigurno i dostojanstveno u skladu s nacionalnim zakonima i međunarodnim standardima. Snimci s prosvjeda pokazuju kako se policajci pojavljuju u ulozi nasilnika koji tuku novinare i onemogućavaju im da rade. Oni koji trebaju zaštititi novinare pretvorili su se u napadače – to je poraz medijskih sloboda i svih drugih demokracijskih vrijednosti srpskog društva. “

  U pismu se navode informacije o najmanje 16 medijskih radnika koji su napadnuti u posljednja tri dana:

  7. svibnja, prosvjednici su fizički napali dvojicu snimatelja novinske agencije Tanjug, a policajci u civilu pokušali su spriječiti novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića u snimanju policajaca koji tuku prosvjednike u parku ispred Predsjedništva Srbije. Iste večeri policija je pendrekom udarila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S.
  8. svibnja, reporter novinske agencije Beta, Žikica Stevanović, zadobio je povrede glave nakon što ga je napala policija, dok su njegove kolege Luka Predja i Relja Pekić lakše ozlijeđeni. Milica Božinović i Nataša Latković s portala Nova S također je fizički napala policija dok ih je pokušavala spriječiti da snime prosvjede. Novinare RTS-a Milana Srdića i Lazara Vukadinovića fizički su napali prosvjednici u Novom Sadu, dok su u Nišu prosvjednici njihove kolege s javnog servisa Srbije fizički napali i vrijeđali.
  9. svibnja, iako je prosvjed protekao uglavnom mirno, fotoreportera portala Nova S Vojislava Milovančevića, brutalno su napali muškarci u crnim majicama s kapuljačama. Milovančević je oštrim predmetom udaren u potiljak zbog čega je primljen u hitnu pomoć. Njegovog kolegu iz Nova S, Uroša Arsića, grupa muškaraca je gađala kamenicama i ozlijedila. Novinarki portala Insajder.net, Ireni Stević, prišla su dva muškarca koja su zgrabila telefon koji je koristila za snimanje policijskog kordona. Jedan od njih rekao je da je iz Sigurnosno informativne agencije, ali odbio je da pokaže legitimaciju.
  Na kraju pisma Mreža navodi da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.