Neprihvatljivi napadi policije na novinare

  0
  216

  Foto: Index

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na novinara portala Index.hr Draga Miljuša od strane pripadnika splitske policije.

  Kolega Miljuš je s javne površine, izvan policije blokade, radeći svoj posao pratio intervenciju policije na plaži Obojena svjetlost gde je muškarac pretio da će se razneti bombom, što je, na žalost, i učinio.

  Jedan od policajaca počeo je terati novinara s mesta gde je on stajao, prvo rečima, a zatim gurajući ga bacio Miljušev telefon u more. Drugi policajac, pripadnik interventne policije, udario je novinara šakom u glavu i srušio ga na tlo.

  Nakon napada, Miljuš je zatražio lekarsku pomoć u bolnici gde su mu zašili usnu. Splitska policijska služba je objavila da je pokrenula istragu o tom incidentu i da će obavestiti javnost o svojim nalazima.

  “Društvo novinara Hrvatske pozdravlja reakciju policije, ali upozorava da je od policije tražila da informiše javnost o rezultatima istraga o pretnjama i napadima na novinare u više navrata” – rekao je Saša Leković, predsednik HND-a. “Ali sve je bilo uzalud. Umesto da podele informacije, policijski službenici fizički napadaju novinare na poslu”- dodao je Leković.

  Regionalna platforma podržava napore HND-a i poziva hrvatske institucije da istraže najnovije i prethodne incidente protiv novinara i time dokažu da se takvi incidenti shvataju ozbiljno. Sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, njihova sigurnost i sloboda izražavanja koja su implementirana u nacionalno zakonodavstvo od izuzetnog su značaja i obezbeđuju slobodne i bezbedne uslove rada za novinare i medije.

  Od početka ove godine HND je registrovao 4 fizička napada i 3 slučaja pretnji novinarima u Hrvatskoj, računajući i poslednji incident.

  Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije  u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13.10.2017.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Društvo novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije