Novinarska udruženja iz regiona: Oštro osuđujemo govor mržnje i pretnje smrću novinarima TV N1

  0
  175

  SARAJEVO, 30.06.2017. – Regionalna platform Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje pozive na nasilje i govor mržnje prema Adisi Imamović, novinarki  i reporteriki  televizije N1 i Amiru Zukiću, uredniku programa i menadžeru ove televizije, koji su objavljeni na Facebook stranici BOŠNJACI, koja se dovodi u vezi sa portalom Bošnjaci.net.

  Nakon objavljivanja vesti o dečaku koji plače i moli za hranu na iftaru organizovanom  u Konjević Polju (naselju u istočnoj Bosni) usledili su pozivi na ugrožavanje sigurnosti zaposlenih N1 televizije, uništavanje imovine, pretnje smrću, praćeni govorom mržnje na nacionalnoj i verskoj osnovi.

  Televizija N1 je podnela krivičnu prijavu protiv portal Bošnjaci.net  zbog ugrožavanja sigurnosti zaposlenih na N1 televiziji, novinarke i urednika N1, objavljivanjem vesti i komentara na Facebook stranici BOŠNJACI.

  Kako je navedeno u prijavi: “Direktnim i indirektnim pretnjama, pozivali su svoje čitatelje i prijatelje na linč i spaljivanje zaposlenih N1 televizije, izazvali i raspirivali versku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost, grubo kršeći standarde profesionalnog ponašanja prilikom objavljivanja vesti, huškajući i govorom mržnje očigledno pozvali na nasilje i versko etničke sukobe”

  Nakon podnošenja prijave, na Facebook stranici BOŠNJACI, nastavljeno je širenje govora mržnje i upućivanje još brutalnijih verbalnih pretnji kolege sa N1 televizije.

  U pismima koja će biti poslata relevatnim institucijama u BiH, Platforma zahteva hitnu i detaljnu istragu o svim činjenicama u vezi sa pretnjama novinarima N1 televizije, kao i o svim drugim slučajevima kršenja prava na slobodu izražavanja,  te ih poziva da spreče svaku vrstu nasilja protiv novinara kao „društveno neprihvatljivog ponašanja“. Takođe, Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara će ovaj slučaj prijaviti i Platformi Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

  Napad na novinare je direktan napad i na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

  U Bosni i Hercegovini su tokom  2017. prijavljeno 24 (dvadesetičetiri) napada na novinare.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i pravo svih građana.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje novinara Makedonije

   

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje