Osuda najnovijih pretnji medijima i novinarima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

  0
  200

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje najnovije verbalne pretnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

  Posle teksta „Evo s kim trebamo živeti: gnusne reakcije bošnjačke javnosti na smrt generala Praljka“, objavljenog na portalu Dnevnik.ba, brojne direktne pretnje upućene su novinarima i medijskim ekspertima iz Bosne i Hercegovine. Pretnje su upućene putem Fejsbuka i e-maila Selenu Kajanu novinaru Al Jazeera balkans, Štefici Galić urednici portala Tačno.net, Arijani Sarajević Halać urednici Federalne televizije, Lejli Turčilo profesorki Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i ostalima. Novinari su izveštavali i izneli svoja mišljenja o presudi Praljku i samoubistvu koje je izvršio u Haškom sudu. Njihova mišljenja su citirana u tekstu, praćena govorom mržnje i uvredama.

  U Hrvatskoj su brojne pretnje, uključujući i pretnje smrću upućene novinarima i medijima zbog izveštavanja o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubistvu generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda. Glavna meta napada su bili novinari i mediji koji su u člancima isticali činjenicu da su optuženi, uključujući i generala Praljka, osuđeni za ratni zločin.

  Ranije ove nedelje, novinarka televizije N1 Marija Antić u svojoj emisiji je ugostila Arnoa Gujona, koji pomaže Srbima na Kosovu, a kako bi razgovarali o njegovom humanitarnom angažovanju i o njegovom predavanju koja je trabalo da bude održano na Fakultetu političkih nauka. Novinarka je pitala Gujona o njegovom prethodnom angažmanu u “Les Identitaires”, ekstremno desničarskoj organizaciji u Francuskoj, kojoj se pridružio nakon što je organizacija “Unite radical”, u kojoj je bio aktivan, zabranjena 2002. godine. Ova pitanja izazvala su niz pretnji smrću upućene Mariji Antić i televiziji N1, podsećajući da “spisak postoji” i da će doći vreme kada će se “plaćenički ološ koji koji sebe naziva “novinarima”, suočiti sa tim.

  Tri različita verbalna napada desila su se u tri različite zemlje, a Platforma to smatra veoma  zabrinjavajućim. Ovo govori puno o bezbednosti novinara u zemljama  zapadnog Balkana I slobodi govora uopšte.

  Platforma će poslati pisma svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini zahtevajući od njih da spreče bilo koju vrstu nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovim i ostalim napadima i konačno da počnu da postupaju u tri pomenuta slučaja. Na taj način će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takođe, Platforma će prijaviti ovaj slučaj Platformi za promociju zaštite novinara i bezbednosti novinara.

  Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 9.12.2017.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije