Platforma Rajonale: Të hetohen urgjentisht sulmet në internet ndaj agjencisë Patria dhe portalit N1

  0
  143

  Platforma Rajonale e Ballkanit Perëndimor për Mbrojtjen e Lirisë së Medias dhe Sigurisë së Gazetarëve, e cila përfaqëson më shumë se 8,000 anëtarë, dënon ashpër sulmet e hakerave ndaj Agjencisë së Lajmeve Patria (NAP) nga Bosnja dhe Hercegovina dhe portalit N1 nga Serbia.

  Agjencia e Lajmeve Patria (NAP) kohët e fundit ka qenë pre e disa sulmeve, duke parandaluar funksionimin normal të portalit dhe punën e gazetarëve dhe stafit të redaksisë. Nuk është hera e parë që ata janë në shënjestër të hakerave, dhe se ata dyshojnë për sulme të motivuara politikisht.

  Sipas Sekretares së Përgjithshme të Asociacionit të Gazetarëve të BH, Borka Rudic, sulmet e hakerave në media janë kryesisht rezultat i formave të tjera të sulmeve ndaj gazetarëve dhe dhomave të lajmeve, të cilat shpesh nuk janë sanksionuar siç duhet.

  “Sulmet e hakimit shpesh shihen si një kërcënim teknik për median, por ato nuk janë vetëm një kërcënim teknik, por edhe profesionist. Angazhimi i hakerave është bërë tani një metodë për të heshtur disa media në mënyrë që ata të mos publikojnë informacione që nuk janë në vullnetin e strukturave qeverisëse. Kjo është arsyeja pse ne duhet ta marrim këtë problem shumë seriozisht “, theksoi Rudic.

  Portali N1 ishte objektivi i sulmeve kibernetike në tre raste nga 28-30 janari, gjë që e bëri të pamundur për disa orë qasjen në lajme në faqen e internetit dhe aplikacionin e tyre. Sulmi origjinal i DDoS, i cili zgjati për disa orë, erdhi nga Kina dhe u përsërit edhe një herë gjatë ditës. Sulmet me intensitet të lartë vazhduan në mënyrë të përsëritur gjatë dy ditëve të ardhshme nga mijëra kompjuterë që synojnë të mbingarkojnë serverin në internet, rrjetin ose një pjesë tjetër të infrastrukturës së portalit N1 për të parandaluar hyrjen e përdoruesve të tyre. Ende nuk ka asnjë informacion në lidhje me autorët dhe motivet e sulmeve.

  “Fakti që sulmet kibernetike në N1 ndodhën në kohën kur ky media nisi një fushatë # LetN1BeSeen në përgjigje të një mosmarrëveshje që çoi në humbjen e këtij kanali televiziv që prek miliona qytetarë dhe u etiketua si” parti politike “nga kryeministri Ana Brnabic është veçanërisht shqetësuese”, tha Zeljko Bodrozic, president i IJAS dhe shtoi:” Ne presim që Prokurori Publik për Krimin e Teknologjisë së Lartë të Republikës së Serbisë të reagojë dhe të zgjidhë këtë çështje sa më shpejt të jetë e mundur”.

  Platforma Rajonale kërkon që strukturat kompetente të policisë në BiH dhe Serbi të hetojnë urgjentisht sulmet kibernetike në Agjencinë e Lajmeve Patria dhe Televizionin N1 dhe të informojnë publikun për masat që do të ndërmarrin në mënyrë që të mbrojnë lirinë e mediave dhe punën e tyre të sigurt.

  Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 06.02.2020

  Asociacioni i Gazetarëve të B&H

  Sindikata e Medieve të Malit të Zi

  Asociacioni i Gazetarëve Kroatë

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë

  Asociacioni i Pavarur i Gazetarëve të Serbisë