Regionalna platforma: Hitno istražiti sajber napade na agenciju Patria i portal N1

  0
  152

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje hakerske napade na Novinsku agenciju Patria (NAP) iz Bosne i Hercegovine i web portal televizije N1 iz Srbije.

  Novinska agencija Patria (NAP) proteklih dana našla se pod jakim hakerskim napadima, usled čega je bilo onemogućeno normalno funkcioniranje web portala i rad redakcije. Iz ove medijske kuće ističu kako ovo nije prvi put da su se našli na meti hakera te izražavaju sumnju da je reč o politički motivisanim napadima.

  Prema rečima generalne sekretarke Udruženja BH novinari Borke Rudić, hakerski napadi na medije umnogome su posledica drugih oblika napada na novinare i redakcije, koji najčešće ne budu adekvatno sankcionisani.

  „Hakerski napadi se najčešće posmatraju kao tehnička pretnja radu medija, a to nije samo tehnička pretnja, već i profesionalna. Angažovanje hakera sada je postalo metod putem kojeg se neki mediji pokušavaju ućutkati da ne bi obavljivali informacije koje nisu po volji vladajućih struktura. Zbog toga se moramo vrlo ozbiljno pozabaviti ovim problemom“, naglasila je Rudić.

  Portal N1 je u periodu od 28. do 30. januara u tri navrata bio meta sajber napada, zbog čega nekoliko sati nije bilo moguće pristupiti vestima na web sajtu i aplikaciji. Prvobitni DDoS napad koji je trajao nekoliko sati dogodio se iz Kine, a ponovljen je još jednom u toku dana. Napadi velikim intenzitetom su se u više navrata nastavili i naredna dva dana, i to sa više hiljada računara sa ciljem dovođenja do preopterećenja web servera, mreže ili nekog drugog dela infrastrukture portala N1 da bi se tako onemogućio pristup njihovim korisnicima. Još uvek nema informacija u vezi sa izvršiocima i motivima izvršenih napada.

  „Činjenica da su se sajber napadi na N1 dogodili u vreme kada je ovaj medij pokrenuo kampanju #DaSeVidiN1 kao odgovor na spor koji je doveo do ukidanja ovog TV kanala a što je pogodilo oko milion građana“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS -a , naglasivši da posebno zabrinjava činjenica da je u isto vreme premijerka Ana Brnabić označila TV N1 kao „političku stranku“. „Od  tužioca nadležnog za visokotehnološki kriminal Republike Srbije očekujemo da reaguje i reši ovaj slučaj u najkraćem mogućem roku“, dodao je Bodrožić.

  Regionalna platforma zahteva od nadležnih policijskih struktura u BiH i Srbiji hitnu i brzu istragu sajber napada na Novinsku agenciju Patria i televiziju N1, te informisanje javnosti o merama koje će poduzeti u cilju zaštite slobode medija i njihovog sigurnog rada.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 06.02.2020.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije