Regionalana platforma: Srbija mora da reaguje i zaštiti novinare N1 televizije

  0
  232

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarima N1 nakon što je Milenko Jovanov, potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke, sugerisao da ta televiyija nije objektivna i da je priznala nezavisno Kosovo.

  Redakcija TV N1 u Beogradu primila je 4. februara seriju verbalnih napada na društvenim mrežama u kojima su novinari te televizije označeni kao „izdajice“ i „anti Srbi“. Redakcija je primila i pismo sa ozbiljnim pretnjama da će nastradati novinari, njihove porodice, a zgrada televizije N1 biti dignuta u vazduh. “Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. i zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama”, navodi se u pismu. Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999., ali je predsednik tog udrženja porekao bilo kakvu povezanost sa tom porukom i pozvao policiju da ispita ceo slučaj.

  Incident je prijavljen policiji.

  “Predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike“, rekao je Željko Bodrožić, potpredsednik NUNS-a. On je dodao da „takvi nastupi nosilaca državnih funkcija ohrabruju pretnje i napade na novinare. Na tu opasnu pojavu NUNS već duže vreme ukazuje i poziva nosioce državnih funkcija da svojim primerom pokažu ostalima da treba da se uzdrže od takvih izjava.“

  U poslednje tri godine NUNS je zabeležio više od 80 takvih pritisaka koji uključuju i javno etiketiranje novinara kao „izdajnika“, „stranih plaćenika“ i sličnih kvalifikacija izrečenih od strane državnih i lokalnih funkcionera.

  Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno istraže ceo slučaj, privedu izvršioce, te im odrede adekvatnu kaznu.

  Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i utiču na svoje kolege da se uzdrže od javnog etiketiranja novinara.

  Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

  Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.02.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije