Oštra osuda poziva na likvidaciju novinara Hassana Haidara Diaba

  0
  178

  Regionalna platform Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova , oštro osuđuje uvrede i napade upućene Hassanu Haidaru Diabu, novinaru hrvatskog Večernjeg lista, nakon objave članka o islamskim radikalistima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze na ratišta Iraka i Sirije.

  Kolega Diab je izvještavao o ratovima na srednjem istoku – u Iraku, Siriji i Libiji – zbog  čega je konstantno bio vrijeđan i diskreditovan. Prijetnje su kulminirale početkom juna, kada je objavio dokument sa imenima džihadista koji su iz BiH, Kosova i Srbije otišli na ratišta u Siriji i Iraku.

  Zajedno sa uvredama i prijetnjama, koje su uključivale i prijetnje smrću na društvenim mrežama, već nekoliko dana pojedini mediji iz Bosne i Hercegovine otvoreno pozivaju na likvidaciju novinara Hassana Haidaria Diaba.

  U pismima, koja će biti poslana svim relevantnim institucijama u BiH, Platforma zahtijeva hitnu i detaljnu istragu o svim činjenicama u vezi sa ovim slučajem kao i ostalim  slučajevima kršenja prava novinara, te spriječavanje svih vrsta nasilja protiv novinara. Od bh.institucija se takodjer traži da javnosti upute jasnu poruku o napadima na novinare kao „društveno neprihvatljivom ponašanju“. Također, prijetnje novinaru Hassanu Haidaru Diabu će biti  prijavljene i Platformi Vijeća Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

  Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. U 2017. prijavljeno je 6 (šest) napada na novinare u Republici Hrvatskoj.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara podržava Hrvatsko novinarsko društvo ( HND)  i njihove napore u zaštiti novinara Hassana Haidaria Diaba. Platforma takodjer poziva medjunarodne organizacije koje se bave slobodom štampe i pravima novinara da iskoriste svoj uticaj i podstaknu vlasti da istraže ovaj i ostale slučajeve kršenja novinarskih prava.

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje novinara Makedonije