Regionalna platforma: Crnogorsko tužilaštvo da ispita ponašanje svog tužioca

  0
  180

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Otaševića na kojeg je u Podgorici nasrnulo obezbeđenje kontraverznog biznismena koji je bio u društvu višeg državnog tužioca, koji nije reagovao.

  Otašević je u tržnom centru Delta pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, kada ga je napao Bećirovićev telohranitelj – udario ga, pretio mu i vređao ga. Novinar tvrdi da je tužilac celo vreme mirno posmatrao napad na njega. Bećirović je par dana pre incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je pretio jednom od veštaka i tereti se da je počinio krivično delo – sprečavanje dokazivanja. Ispostavilo se da je telohranitelj Mladen Mijatović pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i da nije imao dozvolu Ministarstva za taj angažman.

  „Tražili smo da se ispita odgovornost napadača Mladena Mijatovića, koji je službenik MUP-a, a od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji prema svedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spreči napad iako je bio udaljen samo nekoliko metara. SMCG ponavlja da su napadi na novinare nedopustivi i moraju biti strogo kažnjeni imajući u vidu istoriju ovakvih napada u Crnoj Gori. Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske radnike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

  Regionalna platforma podržava SMCG u naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva nadležne u Crnoj Gori, pre svih policiju i tužilaštvo, da savesno rade svoj posao i ne uzrokuju napade na novinare, kao što je to ovde slučaj, jer je takvo ponašanje nedopustivo i trebalo bi da je ispod časti i policajcima i tužiocima.

  Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 06.12.2019.

   Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije