Regionalna platforma: Hitno istražiti dva slučaja obijanja kancelarije Udruženja novinara Kosova

  0
  147

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, oštro osuđuje obijanje kancelarija Udruženja novinara Kosova (UNK), smještenih u zgradi Javnog preduzeća za stanovanje u centru Prištine.

  U utorak ujutro (18.02.2020.), kancelarije UNK–a obijene su po drugi put. Za razliku od prvog slučaja koji se dogodio 6. decembra prošle godine kada su dragocjenosti ukradene, ovog puta u kancelarijama ništa nije nedostajalo, međutim, počinioci su ispreturali dokumente u kancelariji.

  Kosovska policija je odmah obaviještena o slučaju, a forenzički tim stigao je dva sata kasnije na lice mjesta kako bi obavio potrebne istrage.

  Kancelarije UNK obijene su u dva navrata u periodu kraćem od tri mjeseca i istraga prvog incidenta i dalje traje.

  “Izuzetno smo zabrinuti zbog ove situacije i oštro osuđujemo ovaj čin. Molimo vlasti da sprovedu detaljnu istragu o oba slučaja, jer do sada nismo dobili informacije o napretku u istrazi u vezi sa prvim slučajem, iako je prošlo više od dva mjeseca”, rekla je predsjednica Odbora UNK, Gentiana Begolli Pustina.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara traži da se počinioci ovih incidenata privedu pravdi. Platforma će također obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu hitnu intervenciju.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 20.02.2020.

   

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije