Regionalna platforma: Hitno istražiti dva slučaja obijanja kancelarije Udruženja novinara Kosova

  0
  150

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, oštro osuđuje obijanje kancelarija Udruženja novinara Kosova (UNK), smještenih u zgradi Javnog poduzeća za stanovanje u centru Prištine.

  U utorak ujutro (18. veljače 2020.), uredi UNK–a obijene su po drugi put. Za razliku od prvog slučaja koji se dogodio 6. prosinca prošle godine kada su skupocenosti ukradene, ovog puta u uredima ništa nije nedostajalo, međutim, počinioci su ispreturali dokumente u uredu.

  Kosovska policija je odmah obaviještena o slučaju, a tim forenzičara stigao je dva sata kasnije na lice mjesta kako bi obavio potrebne istrage.

  Uredi UNK-a obijeni su u dva navrata u periodu kraćem od tri mjeseca, a istraga prvog incidenta i dalje traje.

  “Izuzetno smo zabrinuti zbog ove situacije i oštro osuđujemo ovaj čin. Molimo vlasti da sprovedu detaljnu istragu o oba slučaja, jer do sada nismo dobili informacije o napretku u istrazi u vezi s prvim slučajem, iako je prošlo više od dva mjeseca”, rekla je predsjednica Odbora UNK, Gentiana Begolli Pustina.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara traži da se počinioci ovih incidenata privedu pravdi. Platforma će također obavijestiti sve europske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu hitnu intervenciju.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 20.02.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije