Regionalna platforma: Nadležne institucije da istraže motiv za obijanje kuće novinarke

  0
  280

  BEOGRAD, 05.10.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara izražava zabrinutost i snažno osuđuje obijanje porodične kuće novinrke istraživačkog portal KRIK, Milice Vojinović i zahteva od nadležnih institucija da istraže šta je bio motiv i ko su počinioci ovog kriminalnog dela.

  Kolege iz KRIK – a su izvestile Nezavisno udruženje novinara Srbije da je juče obijena porodična kuća novinarke Vojinović. Po njihovim tvrdnjama stvari su izvađene iz fioka i ormara, a fascikle sa poslovnom dokumentacijom njenog oca razbacane su po prostoriji.Obijenu kući je zatekla njena rođaka koja je pozvala policiju dok se Milica i njeni roditelji trenutno nalaze van zemlje. Policija je vrlo brzo reagovala i sprovela uvidjaj na mestu dogadjaja.

  “Veoma smo zabrinuti zbog ovog slučaja jer je ovo drugi put da su kuće kolega iz KRIK – a obijene. Pre dve godine stan Dragane Pećo je obijen i taj slučaj i dalje nije rešen.” Rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS – a i dodao, ”Mi insistiramo da policija provede opsežnu istragu i očekujemo da će oba ova slučaja dobiti sudski epilog”.

  Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija u Srbiji da istraže i otkriju okolnosti koje su dovele do ovog incidenta i ko je odgovoran za to.

  Platforma će o ovom slučaju izvestiti sve relevantne međunarodne institucije i organizacije I tražiti njihovu intervenciju u polju medijskih sloboda i bezbednosti novinara u region Zapadnog Balkana.

  Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 89 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

  Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.10.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05/10/2019