Regionalna platforma najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21

  0
  163

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21, Almedinu Ismaili, kojoj su upućene ozbiljne pretnje nakon što je objavila priču o članu političke partije Alijansa za Albance.

  Ismaili je 27. januara napisala članak u kojem je spomenula Nešata Ademia, bivšeg člana Alijanse za Albance (AA), nakon  što je on na ličnom Facebook profilu objavio da je napustio tu političku partiju. Po objavljivanju priče, Ademi je telefonom nazvao Ismaili i uputio joj ozbiljne pretnje. U tom razgovoru Ademi joj je rekao: „Pretpostavljam da odavno nisi dobila batine. Ubiću te zbog članka koji si objavila.“

  Slučaj je odmah prijavljen policiji, koja je sledećeg dana pozvala Ademija u policijsku stanicu da da izjavu. Nažalost, procena institucija za sprovođenje zakona je da nema elemenata za podizanje krivične prijave protiv Ademija.

  „Moram da napomenem da buduće napade i pretnje upućene novinarima institucije mogu da spreče jedino pomoću strogih sankcija. Država je obavezna da obezbedi efikasan sistem za suzbijanje i kažnjavanje napada na novinare. To je nephodno kako bi se u državi poboljšala situacija sa slobodom govora“, rekao je Mladen Čadikovski, predsednik Udruženja novinara Makedonije.

  Za samo jedan mesec u Severnoj Makedoniji zabeležena su četiri napada i ozbiljnih prijetnji novinarima, a taj broj je jednak svim zabeleženim slučajevima u ovoj zemlji u toku 2019. godine. U sva četiri slučaja, žrtve pretnji bile su novinarke što izaziva još veću zabrinutost da ovo postaje novi negativni trend u državi.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava Udruženje novinara Makedonije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora u Severnoj Makedoniji. Istovremeno, pozivamo nadležne institucije da ozbiljno shvate napade na novinare i da pronađu adekvatne sankcije za napadače.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.01.2020

   

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije