Regionalna platforma najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21

  0
  245

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21, Almedinu Ismaili, kojoj su upućene ozbiljne prijetnje nakon što je objavila priču o članu političke partije Alijansa za Albance.

  27. januara Ismaili je napisala članak u kom je pomenula bivšeg člana Alijanse za Albance (AA) Nešata Ademia, nako što je on na ličnom Facebook profilu objavio da je napustio političku partiju AA. Ismaili je, nakon što je priča objavljena, primila telefonski poziv od Ademija koji joj je uputio ozbiljne prijetnje. U tom razgovoru joj je rekao: “Pretpostavljam da odavno nisi dobila batine. Ubiću te zbog članka koji si objavila”.

  Slučaj je odmah prijavljen policiji, koja je sledećeg dana pozvala Ademija u policijsku stanicu da da izjavu. Nažalost, procjena institucija za sprovođenje zakona je da nema elemenata za podizanje krivične prijave protiv Ademija.

  “Moram da napomenem da buduće napade i prijetnje upućene novinarima institucije mogu da spriječe jedino uz pomoć strogih sankcija. Država je obavezna da obezbijedi efikasan sistem za suzbijanje i kažnjavanje napada na novinare. To je nephodno kako bi se u državi poboljšala situacija sa slobodom govora”, rekao je Mladen Čadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije.

  Za samo jedan mjesec desila su se šetiri napada i ozbiljne prijetnje novinarima, a taj broj je jednak svim zabilježenim slučajevima u Sjevernoj Makedoniji u toku 2019. godine. U sva četiri slučaja, žrtve pritisaka bile su novinarke što izaziva još veću zabrinutost da ovo postaje novi negativni trend u državi.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara podržava Udruženje novinara Makedonije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora u Sjevernoj Makedoniji. Istovremeno, pozivamo nadležne institucije da ozbiljno shvate napade na novinare i da pronađu adekvatne sankcije za napadače.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.01.2020

   

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije