Regionalna platforma: Neophodno utvrditi ko je i po čijem nalogu pucao na Oliveru Lakić

  0
  209

  Foto: Vjesti

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje brutalni napad na novinarku lista Vijesti iz Podgorice Oliveru Lakić, koja je pucnjem iz vatrenog oružja sinoć ranjena u nogu, ispred zgrade u kojoj živi.

  Iz Vijesti je objašnjeno da je Lakićeva rekla da joj je jedan muškarac prišao kada je prilazila ulazu zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu, a da je videla još dva muškarca kako beže. Metak je prošao ispod desne potkolenice i Lakićeva je van životne opasnosti.

  Olivera Lakić je crnogorska novinarka koja je doživela najviše napada i pretnji. Ispred zgrade u kojoj živi je pretučena i u martu 2012. godine. Takođe, dva puta joj je prećeno 2011, zbog serije tekstova o navodno nelegalnoj proizvodnji i švercu cigareta. I 2014. godine dobila je pretnje od osoba bliskih čoveku koji ju je napao 2012. Crnogorsko tužilaštvo je procesuiralo većinu lica koja su pretila Lakićevoj ali nikada nije istraženo ko je bio nalogodavac pretnji i napada. Takođe, nisu uverljivo istražene ni njene tvrdnje o švercu cigareta.

  „Od rešavanja ovog slučaja zavisiće budućnost medijske scene u Crnoj Gori. Ako i ovaj slučaj ostane nerešen, novinari moraju ozbiljno razmisliti o alternativnim načinima odbrane svog života i profesionalnog integriteta“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović i zaključila da „država Crna Gora ne sme biti sinonim za mesto gde se na slobodnu reč ide mecima.“

  Napad na Lakićevu je već treći slučaj napada i pretnji novinarima u Crnoj Gori u 2018. godini a čak deseti od početka 2017. godine. Većina najtežih slučajeva napada na novinare nisu rasvetljeni, a niko u policiji i tužilaštvu nije snosio odgovornost zbog toga.

  Regionalna platforma traži od predstavnika nadležnih institucija u Crnoj Gori, koji su već osudili napad na Lakićevu, da pođu korak dalje i konačno pronađu počinioce ali i, što je još važnije, nalogodavce tog gnusnog napada.

  Napadi i pretnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 09.05.2018.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije