Nadležne institucije moraju da garantuju bezbednost novinara

  0
  229

  Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, poziva vlade regiona da štite novinare i rade na jačanju slobode medija.

  Dan slobode medija proglasila je Generalna skupština UN u decembru 1993. godine, prateći preporuke sa Generalne  konferencije UNESCO. Od tada, na dan godišnjice Vindhok deklaracije, 3. maj proslavlja se širom sveta kao Svetski dan slobode medija.

  Prilikom ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana slobode medija naglašavamo važnost omogućavanja pravnog okruženja za ostvarivanje medijskih sloboda i posebnu pažnju posvećujemo ulozi nezavisnog pravosuđa u osiguravanju pravnih garancija za medijske slobode i procesuiranje zločina počinjenih nad novinarima.

  Članice Platforme podsećaju vlade Zapadnog Balkana da je od 2014. godine registrovano 446 napada na novinare, a tek nekoliko slučajeva je rešeno od strane nadležnih institucija. Od početka 2014. godine u regionu su registrovana tri slučaja pokušaja ubistva novinara, 103 fizička napada, 257 pretnji, 48 napada na imovinu i pet slučajeva hapšenja.

  Najveći broj slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara zabeleženo je u Srbiji (143) i Bosni i Hercegovini (102), zatim na Kosovu (77), u Makedoniji (59), Hrvatskoj (43) i Crnoj Gori (31).

  Novinari Zapadnog Balkana očigledno još uvek rade u veoma opasnom okruženju, te Platforma poziva sve vlade pomenutih zemalja da pojačaju napor prilikom istraživanja napada na novinare i da osiguraju bezbedne uslove za njihov rad.

  Članice Platforme ohrabruju sve novinare da prijavljuju sve slučajeve pretnji i napada koji su se desili tokom njihovog rada. Platforma snažno podržava napore novinarskih i medijskih organizacija u zaštiti novinara i slobode govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti u slučajevima napada na novinare.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 03.05.2018.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije