Regionalna platforma oštro osuđuje fizički napad na ekipu „Gazete Blic“

  0
  180

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na ekipu „Gazete Blic “ u Severnoj Mitrovici.
  Ekipa „Gazete Blic“, novinari Nebih Madžuni, Diamant Bajra i snimatelj Arsim Rekhepi, fizički su napadnuti tokom izveštavanja o koronavirusu.
  Kako javlja “Gazeta Blic“, ekipa je prišla mestu gde se prodaje brašno i pitala gradjane da li je snabdevanje dovoljno za njihove potrebe. Dvojica mladih građana su im prišla i udarila Madžunija u lice i uho, a zatim gurnuli Bajra i Redžepija. Odmah nakon incidenta, novinar Madžuni bio je zbrinut u gradskoj bolnici u Mitrovici.
  Obaveštena je kosovska policija, a tim „ Gazete Blic “ je saslušan.
  „Takvi napadi na novinare su skandalozni i ne poistovećuju se sa slobodnim i demokratskim društvom. Udruženje novinara Kosova zahteva od nadležnih institucija da slučaj odmah uzme u razmatranje i efikasno ga reši. Pratićemo slučaj i tražićemo da se efikasno postupa. “-rekla je predsednica Odbora UNK, Gentiana Begoli Pustina.
  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara smatra ovaj napad ozbiljnim napadom na bezbednost novinara i podržava pozive UNK svim relevantnim institucijama da odmah istraže i preduzmu odgovarajuće mere protiv napadača.
  Regionalna platforma će obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu bezbednosti novinara o napadu na novinare “Gazete Blic”.

  Skoplje – Beograd- Podgorica – Priština- Sarajevo – Zagreb, 24.03.2020

  BHN novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije