Regionalna platforma oštro osuđuje fizički napad na ekipu novina Blic

  0
  471

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, oštro osuđuje fizički napad na ekipu novina Blic u Sjevernoj Mitrovici.

  Ekipa novina Blic, novinari Nebih Maxhuni i Diamant Bajra, kao i snimatelj Arsim Rexhepi fizički su napadnuti tijekom izvještavanja o situaciji nastaloj zbog koronavirusa.

  Kako navode novine Blic, ekipa je došla na mjesto gdje se prodaje brašno kako bi se raspitali je li ponuda dovoljna za potrebe građana. Dvojica mlađih građana su im prišla, udarila Maxhunija u lice i uho, a Bajra i Rexhepija su odgurnuli. Odmah nakon incidenta, novinar Maxhuni je primljen na medicinsko liječenje u gradskoj bolnici u Mitrovici.

  O incidentu je obaviještena kosovska policija, a ekipa novina Blic je dala izjave.

  “Ovakvi napadi su skandalozni i ne potvrđuju slobodu i demokratsko društvo. Udruženje novinara Kosova zahtijeva da se nadležne institucije pozabave ovim slučajem. Također ćemo pratiti ovaj slučaj i zahtijevati da se u vezi s njim postupa efikasno”, rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsjednica Odbora Udruženje novinara Kosova.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara ovaj slučaj smatra ozbiljnim napadom na sigurnost novinara i podržava Udruženje novinara Kosova u pozivima nadležnim institucijama da odmah sprovedu istragu i preuzmu adekvatne mjere protiv napadača.

  O napadu na ekipu novina Blic Regionalna platforma će informirati sve domaće i međunarodne organizacije za zaštitu sigurnosti novinara.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24.03.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije