Regionalna platforma: Vanredno stanje se ne smije koristiti za ograničavanje slobode medija

  0
  309

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, poziva gradsku upravu Zrenjanina da ne zloupotrebljava trenutno vanredno stanje i Osnovno javno tužilaštvo u ovom gradu da hitno povuče krivične prijave protiv ekipe KTV televizije iz Zrenjanina.

  U četvrtak 26.03.2020. policija u Zrenjaninu je uhapsila novinara i snimatelja KTV-a nakon što je zaprimila prijavu lokalne samouprave u kojoj se navodi da je ekipa, navodno, odbila da sprovede obavezne postupke dezinfekcije prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave. Javni tužilac tvrdi da postoji sumnja da je ekipa KTV-a počinila krivično djelo zbog nepoštovanja zdravstvenih propisa tokom pandemije, i zbog toga su oni stavljeni pritvor u trajanju od 48 sati.

  Vlasnica KTV-a Danica Radić, tvrdi da su njeni zaposleni uhapšeni pod lažnim optužbama da nisu htjeli da se dezinfikuju i da se vanredno stanje zloupotrebljava kako bi im se osvetili zbog nedavnog izvještavanja ovog medija o sumnjivim poslovima prilikom izgradnje fabrike vode.

  “Na snimcima koje je priložio KTV vidi se reporter s maskama i rukavicama, dok je istovremeno očigledno da mnogi zaposleni i zvaničnici u administraciji ne koriste propisanu zaštitu” – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao – Vanredno stanje i mere koje je preduzete zbog pandemije COVID-19 ne trebaju da služe kao izgovor za sprečavanje novinara da rade svoj posao u javnom interesu. Naprotiv, zbog svih izuzetnih okolnosti potrebno je potpuno osigurati slobodno izvještavanje u javnom interesu i novinarima bezuslovno pružiti sve potrebne informacije.“

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara smatra ovaj slučaj ozbiljnim ograničavanjem slobode novinara. Dodatno zabrinjavaju i ozbiljne tvrdnje vlasnice KTV-a da se vanredno stanje zloupotrebljava za postizanje nagodbi sa medijima i za ograničavanje slobode izvještavanja od javnog interesa. Platforma će informisati sve domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara i pažljivo će pratiti ovaj slučaj.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27.03.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije