Regionalna platforma: Političari trebaju prestati etiketirati novinare kao „neprijatelje“ i „izdajnike“

  0
  160

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koje se odnose na rad novinara portala Klix.ba iz Sarajeva.

  Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske 26. februara u Banjoj Luci, Dodik je Klix nazvao „neprijateljskim medijem“ za Republiku Srpsku, čime je zloupotrijebio skupštinsku govornicu za obračun sa ovim medijem i njegovim novinarima.

  „Ovo nije prvi put da gospodin Dodik javno proziva medije i novinare i kritikuje njihov rad. U posljednjih nekoliko godina, BH novinari su zabilježili najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH. Tokom konferencije za medije 14. Februara ove godine, Dodik je verbalno napao i novinara BNTV Vladimira Kovačevića nazivajući njega i medij za koji radi „izdajnicima“, što predstavlja posebno zabrinjavajuću poruku s obzirom na to da je novinar Kovačević prije dvije godine bio meta brutalnog fizičkog napada koji je jedva preživio“, izjavila je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari.

  Etiketiranje novinara i medija kao „izdajnika“ i „neprijatelja“ nedopustivo je kada je riječ o javnim zvaničnicima, posebno onima koji obavljaju najviše političke funkcije u državi, te predstavlja otvoren politički pritisak i ugrožavanje medijskih sloboda koje uključuju i slobodu kritike političara, njihovih stavova i odluka.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara stoga zahtijeva od gospodina Milorada Dodika, ali i drugih bh. političara, da prestanu sa iznošenjem neprimjerenih kvalifikacija na račun novinara i medija te da svoj odnos prema njima usklade sa demokratskim vrijednostima koje i sami zastupaju, poštujući norme pristojne komunikacije i uz puno uvažavanje uloge medija u demokratskom društvu.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.02.2020.
  Nezavisno udruženje novinara Srbije
  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije