Regionalna platforma: Pretnje novinarima su ozbiljan zločin

  0
  278

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, duboko je zabrinuta zbog pretnji šefa Direktorata za kulturu iz Srbice, Ramiza Shala, upućene novinaru Kajtazu Gecaju. 

  Sredinom prošle nedelje, Ramiz Shala pretio je fizičkim nasiljem i izbacivanjem novinara Kajtaza Gecaja iz redakcije ukoliko bude ponovo pisao o njemu i finansiranju internet medija iz javnog budžeta opštine Srbice. Na svom Fejsbuk profilu novinar Gecaj je objasnio da nikada nije pisao o gospodinu Shali.

  Slučaj je prijavljen policiji, koja je najavila hitnu istragu slučaja. „Policija je odmah preduzela mere, službenik iz opštine je otišao u policijsku stanicu u Srbici i tamo je saslušan. Nakon što je kosovska policija obavila razgovor sa Shalom, državni tužilac je odlučio da započne istragu kako bi se utvrdilo da li postoji neko krivično delo”, rečeno je u odgovoru kosovske policije Udruženju novinara Kosova.

  Ovo je drugi slučaj napada na novinare na Kosovu u roku od nedelju dana. U oba slučaja novinari su bili napadnuti od strane političara.

  „Pozivamo sve političare da se distanciraju od ovog nepodnošljivog pristupa i, ako postoje tvrdnje protiv pisanja novinara,  pokrenu zakonske procedure, te da ne koriste preteći jezik protiv novinara.“ – rekla je Gentiana Begoli Pustina, predsednica Udruženja novinara Kosova.

  Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Kosova i poziva kosovsku policiju, državno tužilaštvo i sudove, da postupaju ozbiljno i odmah kazne pretnje političara.

  Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 25.12.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije