Regionalna platforma: Procesuirati i kazniti napadače na Mešanovića

  0
  575

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na kamermana
  Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića i poziva policiju i nadležne pravosudne organe da u što kraćem vremenskom roku istraže ovaj napad i kazne napadače.

  Kamermana Ademira Mešanovića napao je pripadnik privatne firme za obezbeđenje „Cobra“ dok je sa ostalim novinarskim ekipama snimao deložaciju porodica čija se imanja nalaze u neposrednoj blizini površinskog kopa rudnika Kreka. Tom prilikom pripadnik obezbeđenja je iz ruku Mešanovića istrgnuo kameru, bacio je u blato i oštetio je, a ostalim novinarskim ekipama potpuno zabranio snimanje i pristup mestu događaja.
  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara smatra da su napad na Mešanovića, kao i zabrana snimanja novinarskim ekipama nedopustiv akat na slobodu izražavanja i bezbednost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja medija da izveštavaju o događaju od javnog interesa, kakav jeste deložacija i sudbina porodica koje žive u blizini rudnika.
  „Fizički napad na Mešanovića samo je jedan u nizu primjera ugrožavanja temeljnih medijskih sloboda u BiH. Zabrinjavajuće je da iza ovog napada stoji uprava državne kompanije Rudnika uglja Kreka, koja je naredila zabranu snimanja i za tu priliku angažirala privatnu zaštitarku firmu“, objasnio je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinara, podsetivši kako je nekažnjivost napada na novinare i neefikasno postupanje policijskih i pravosudnih organa postalo praksa u BiH i ozbiljan atak
  na medijske slobode.
  „Ova vrsta napada na novinare, dodatno učvršćuje stav Udruženja BH novinari o potrebi hitne izmjene krivičnih zakona radi efikansijeg i hitnog postupanja pravosuđa u zaštiti prava i sigurnosti novinara“, naglasio je Marko Divković.
  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava reakciju Udruženja BH novinari u hitnom porcesuiranju napada na Mešanovića. U BiH je, inače, od početka 2019. godine registrovano 20 napada u bazi safejournalists.net. Regionalna platforma još jednom naglašava kako je svaki napad na novinare direktan atak na
  slobodu informisanja i pravo građana da budu informisani. U skladu sa tim, Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 17.05.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije