Regionalna platforma: Stop ciljanim napadima na profesionalne novinare u Srbiji

  0
  193

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarkama iz Novog Sada Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović i  targetiranje urednika BIRN – a Slobodana Georgieva iz Beograda, i poziva nadležne pravosudne organe Republike Srbije da u što kraćem roku procesuiraju i adekvatno kazne autore opasnog govora mržnje i pretnji našim kolegama.

  Novinarke Kljajić, Đurić i Popović našle su se na meti verbalnog nasilja nakon što su na fejsbuk stranici portala Istraga označene kao “novinarke koje su osramotile Srbiju”. Ovo targetiranje novinarki kao da je bio poziv na orkestriranu kampanju govora mržnje, najgorih uvreda i pretnji smrću. Portal Istraga ovu kampanju pokrenuo je povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, snimljenog još 2017. u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i nemačkim Forumom ZFD.  I pre dve godine, autorkama filma upućene su brojne pretnje smrću, a prikazivanje filma ometano je i onemogućivano u gradovima širom Srbije, a da za to nikada niko nije odgovarao.

  Dan nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i kontrovernog biznismena Zvonka Veselinovića, na društvenim mrežama je usledila kampanja targetiranja. U snimku zlonamerno montiranih izjava kolege Slobodana Georgieva, koji je od sinoć dostupan na Tviteru, on je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže uvrede i pretnje.

  Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 47 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

  Prema najnovijem izveštaju, Srbija je pala na listi za 14 mesta na Indeksu slobode medija Reportera bez granica u 2019. godini i sada zauzima 90 mesto na listi od 180 zemalja. Autori izveštaja navode da je Srbija  nije sigurna za novinare i dodaju da “Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara.“

  Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju, privedu izvršioce, te im odrede adekvatne kazne.

  Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i javno etiketiranje i targetiranje novinara.

  Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

  Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.04.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije