Regionalna platforma snažno osuđuje pretnje i pritiske na novinare i menadžment RTV Unsko-sanskog Kantona

  0
  244

  Foto: BHN

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, snažno osuđuje pretnje i pritiske na novinare i menadžment Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona.

  Predstavnici Vlade i Parlamenta Unsko-sanskog Kantona već mesecima prete novinarima i urednicima Radio Televizije Unsko-sanskog Kantona (RTV USK) dovodeći ih u ponižavajuć i nesiguran položaj. Političko vođstvo ovog kantona traži smenu celog menadžmenta RTV USK, uključujući i direktora Izeta Mustafića i imenovanje novog direktora i Nadzornog odbora po meri stranaka koje su na vlasti u ovom kantonu.

  Prema rečima novinarke RTV USK, cela situacija se pogoršava i pretnje postaju sve češće i nasilnije: „Premijer Unsko-sanskog Kantona, Husein Rošić, preti nam sa policijskom intervencijom ukoliko direktor Izet Mustafić i menadžment RTV USK ne budu smijenjeni do četvrtka, 28. juna.“

  Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari rekao je: “Možemo videti primer klasičnog pritiska na urednike da služe vladajućim političkim partijama. Nažalost, RTV Unsko-sanskog kantona nije jedini mediji koji se suočava sa ovakvim pritiscima. Ovo je neprihvatljivo kršenje slobode medija u Bosni i Hercegovini”.

  Udruženje/udruga BH novinari registrovalo je ovaj slučaj kao petu pretnju novinarima od strane političara u prvoj polovini 2018. godine.

  Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 29.06.2018.

  Udruženje BH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije