Regionalna Platforma traži od HRT-a da što pre povuče tužbe čiji je cilj finansijsko uništenje i ućutkavanje HND-a i njegovih predstavnika

  0
  209

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje postupak Hrvatske radiotelevizije (HRT) koja je podnela tužbe zbog povrede časti i ugleda protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), njegovog predsednika Hrvoja Zovka i predsednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.

  Uprava HRT-a je podnela tužbene zahteve koji ukupno iznose 500.000 kuna ili približno 70.000 eura (200.000 HND, 50.000 predsednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić, 250.000 predsednik HND-a Hrvoje Zovko). Navodni razlog je saopštenje HND-a iz septembra ove godine kojeg potpisuje predsednica Ogranka HND-a na HTV-u kao i javni nastupi predsednika HND-a.

  Pritisci poslodavaca na zaposlene nisu retkost, ali ipak se samo HRT dosetio da taj pritisak izrazi i kroz odštetne zahteve od više desetina hiljada evra, što govori da njihov cilj nije satisfakcija zbog eventualne štete koju su pretrpeli zbog saopšenja HND-a i nastupa kolege Zovka i kolegice Mikleušević – Pavić (inače dvoje zaposlenih na HRT-u koji trpe finansijske i druge pritiske). Uprava HRT-a smatra da je dozvoljeno i moralno da tuže ljude kojima su već naneli i u kontinuitetu nanose nepravdu. Podsećamo da je Hrvoje Zovko u septembru, nedugo nakon što je postao predsednik HND-a i progovorio o cenzuri na HRT-u, dobio izvanredni otkaz na HRT-u.

  Takođe, rukovodstvo HRT-a bi trebalo znati da Evropski sud za ljudska prava ne poznaje iznose za naknadu štete koja se meri u desetinama hiljada evra i da je to u potpunosti u suprotnosti s praksom toga suda.

  Tražimo od HRT-a da što pre povuče tužbe i da prestane s pritiscima na HND čiji su članovi njihovi brojni zaposleni, ali i da prestane s maltretiranjem predstavnika novinarskog udruženja jer je to postupanje nedopustivo i nedostojno javnog servisa, kojem nanose trajnu štetu, ali i zemlje članice EU.

  Podsećamo i da bi ljudi koji su na čelu HRT-a, kao predstavnici jednog ozbiljnog medija, kakav bi HRT trebao da bude, morali znati da imaju na raspolaganju niz mera kojima su se mogli obraniti od, kako tvrde, neosnovanih optužbi ali da su pribegli meri koja je i najnepopularnija ali i zadnja na popisu onoga što se treba raditi kada neko proceni da mu je naneta šteta. Iznosi koje traže su očigledan pokazatelj da žele finansijski uništiti i ućutkati HND i njegove predstavnike.

  Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.12.2018.

  Udruženje BH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije