Srpske vlasti da zaštite novinarku Vojtehovski

  0
  454

  Foto: N1

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8000 članova, najoštrije osuđuje ozbiljne pretnje i poruke mržnje upućene srpskoj novinarki Tatjani Vojtehovska i njenoj ćerki.

  Novinarka i autorka emisije Tatjana Vojtehovski javno je komentarisala proteste građana na ulicama Beograda protiv aktuelne vlasti. Njene javne reakcije izazvale su novi talas pretnji putem društvenih mreža, uključujući i gnusne pretnje smrću upućene njoj i njenoj kćeri.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obavestilo je nadležne organe o incidentu 27.12.2018. godine, a Vojtehovski je dala izjavu policiji, Odeljenju za visokotehnološki kriminal. Neke od pretnji je objavila na svom Tviter nalogu. Obraćajući se predsedniku republike Aleksandru Vučiću, ona je izjavila da su takve pretnje direktan rezultat njegove retorike i da se on mora suočiti sa tim.

  “Ovo nije prvi put da se Vojtehovska suočava sa takvim pretnjama – u maju 2018. godine jedan čovek je uhapšen, ali to očigledno nije sprečilo nove pretnje” – rekao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a. “Izjava Vojtehovske upućena predsedniku Vučiću najglasnije upozorava: najviši zvaničnici moraju učiniti apsolutno sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili stvaranje otrovne atmosfere u društvu, a ne da je ohrabruju.”

  Regionalna platforma zahteva od nadležnih organa Republike Srbije da odmah preduzmu sve zakonske mere protiv lica koji su pretila Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki i preduzmu sve neophodne mere da ih zaštite. Platforma poziva najviše javne zvaničnike Republike Srbije da javno i nedvosmisleno osude pretnje i poruke mržnje prema Vojtehovskoj i drugim novinarima i da se suprotstave atmosferi mržnje prema novinarima u srpskom društvu.

  Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara.

  U 2018. godini Srbija je zabeležila 98 incidenata, 7 fizičkih napada, 21 verbalnih pretnji, dok je NUNS zabeležio 70 drugih vrsta pritisaka na novinare.

  Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.12.2018.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Društvo novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije