Regionalna platforma: Vlada Srbije mora podržati novinarski profesionalizam, a ne ograničavati ga

  0
  189

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, oštro osuđuje uhićenje i zadržavanje Ane Lalić, novinarke portala nova.rs. Bez obzira na naknadno puštanje Lalićeve na slobodu, smatramo da je ovo pokušaj ograničavanja slobodnog protoka informacija od strane Vlade Srbije i neprihvatljivo kršenje usvojenih standarda o slobodi medija, čak i u uvjetima izvanrednog stanja.

  Ana Lalić je uhićena u svom stanu u srijedu, 01. travnja 2020. i određen joj je pritvor od 48 sati. Izvršen je detaljni pretres njezinog stana, a oduzeti su joj laptop, osobni i službeni mobitel. Razlog uhićenja bio je članak “Klinički centar Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”, koji je tog dana objavila, a u kom izvor ističe “kronični nedostatak osnovne opreme i potpuno kaotične uvjete rada u vrijeme pandemije”. Kako je saopćeno, uprava Kliničkog centra Vojvodine je zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda te ustanove podnijela tužbu protiv Lalićeve.

  Lalićeva je jutros puštena iz pritvora; međutim, pritvor se poklopio s usvajanjem novog niza mjera, među kojima je i uredba Vlade kojom se ovlašćuje isključivo krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti za dobivanje, verificiranje i širenje svih informacija u vezi s pandemijom. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je da takav zakonski akt izaziva cenzuru, a njegova formulacija ostavlja prostor za procesuiranje novinara i medija koji objavljuju komentare nezavisnih stručnjaka o mjerama koje je država uvela pod optužbom za širenje dezinformacija. Jutros je premijerka Brnabić najavila da će predložiti povlačenje nove mjere; međutim, ostala su prethodna ograničenja medijskih sloboda, kao što je pravo novinara da postavljaju pitanja.

  “Drago nam je što je Ana oslobođena. Dobro je, ali nam je žao što je morala da prođe kroz ovaj proces: dramatično uhićenje kasno u noć, pretres njezinog stana i oduzimanje opreme. Podržavamo njezinu odluku da ne otkriva identitet izvora iz Kliničkog centra i brinemo da bi to moglo biti ugroženo zbog oduzimanja njene opreme”, rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a i dodao: “Premijerka Brnabić je najavila povlačenje novih mjera, ali je posebno zabrinjavajuće to što je ovo uradila na zahtjev predsjednika Vučića, ali i da bi se izbjegle kritike predstavnika OSCE-a Harlem Désira i predsjednice Odbora Europskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanje Fajon. To znači da premijerka Brnabić ne razumije u potpunosti ulogu medija u demokraciji kao ni razinu odgovornosti premijera. Također, to je zastrašujuće i svakako ima efekt zastrašivanja za profesionalne novinare u Srbiji.”

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi nedavnih akcija Vlade. Pozdravlja puštanje na slobodu Ane Lalić i povlačenje mjera usmjerenih na ograničavanje slobodnog protoka informacija. Također, očekujemo da će Lalićevoj oprema biti vraćena što je prije moguće i da izvori, ako budu otkriveni, neće snositi nikakve posljedice.

  Međutim, najoštrije osuđujemo pristup Vlade Srbije medijima i pozivamo ih da poštuju Ustav Republike Srbije i njene zakone i da se suzdrže od korištenja izvanrednog stanja u cilju ograničavanja medijskih sloboda. Ovo je posebno važno tijekom zdravstvene krize kao što je pandemija COVID-19, tijekom koje je od presudnog značaja profesionalno izvještavanje i održavanje odgovornosti Vlade.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 02.04.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije