Regionalna platforma: Vlast mora osigurati sigurno radno okruženje za novinare i medijske radnike

  0
  220

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio u ponedjeljak, 20. avgusta u Konjicu.

  Ekipa BHRT-a se vraćala sa novinarskog zadatka iz Širokog Brijega kada je grupa od otprilike petnaest maskiranih osoba nasrnula na vozilo BHRT-a, i napala novinare i medijske radnike u vozilu. Vozač je ozbiljno povređen, pri čemu je učinjena i značajna materijalna šteta.

  Način na koji se napad dogodio, govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi preteći oblik, u kojem maskirane ulične grupe ne prezaju ni od najtežih napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija. Brutalni napad na kolege sa BHRT-a  nije nikakvo iznenađenje, jer su pretnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža,  svakodnevno učestale.

  Upravni odbor BH novinara smatra da je ovaj napad politički motivisan. „Plašimo se da će napadi biti učestaliji i brutalniji, što se više budemo približavali zvaničnoj predizbornoj kampanji. Napad maskirane grupe na kolege iz BHRT–a ujedno je posledica nedovoljno energičnih mera organa gonjenja i prvosudnih institucija. Podsećamo da još nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare  tokom  februarskih protesta u Tuzli.“

  Regionalna platforma apeluje na relevantne policijske i pravosudne organe da identifikuju i sankcionišu napadače u što kraćem vremenskom roku. U suprotnom, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti  uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija.

  Udruženje BH novinari je registrovalo ovaj slučaj kao četvrti fizički napad na novinare u 2018. godini.

  Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 22.08.2018. 

  Udruženje BH novinari

  Sindikat novinara Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije