Regionalna platforma: Hitno istražiti napad na novinare tokom demonstracija u Sarajevu

  0
  270

  Foto: Klix.ba

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, snažno osuđuje fizički napad na novinare portala Klix.ba i Al Džazira Balkans, koji se desio tokom protesta demobilisanih boraca, održanog juče 26. jula u Sarajevu.

  Jedna od demonstrantkinja, Esma Turulja, napala je reportera sa metalnom šipkom, nanevši mu lakše telesne povrede. Posebno zabrinjava to što je kasnije hvalila svoj primitivni čin, pominjući novinare drugih medijskih kuća sa kojima je nameravala da se “obračuna”. Napadnut je i novinar Al Džazira Balkans, nakon što je pokušao da spreči napad na svog kolegu iz Klix.ba.

  Dan nakon demonstracija, portal Klix.ba dobio je pretnje i uvrede putem telefona od muškarca koji se predstavio kao jedan od demonstranata.  Kako je navela Borka Rudić, Generalna sekrtarka Udruženja BH novinari: “Udruženje BH novinari snažno osuđuje ovaj napad. Jasno je da je ovo bio planirani napad na novinare, kako bi ih sprečili da otkriju šta se dešavalo na protestu. Zato mi tražimo hitnu i efikasnu istragu napada i da se pošalje jasna poruka demonstrantima, kao i građanima BIH. Nasilje nad novinarima je krivično delo koje će biti kažnjeno u skladu sa postojećim zakonima.”

  Regionalna platforma podržava napore Udruženja BH novinari u cilju zaštite slobode medija i bezbednosti novinara u BiH. Podsećamo da je ovo treći napad na novinare koji su izveštavali sa demonstracija demobilisanih boraca tokom 2018. godine. Novinari portala Bljesak su napadnuti na graničnom prelazu između Hrtvatske i Bosne i Hercegovine, Bijača, a novinar Marko Divković, dopisnik BHRT-a i predsednik Udruženja BH novinari su napadnuti u Tuzli. Ovo je, takođe, četvrti fizički napad od početka 2018. godine na novinare u Bosni i Hercegovini.

  Osim toga što predstavlja krivično delo i kršenje medijskih sloboda u demokratskom društvu, ovaj napad utiče na profesionalno informisanje javnosti o protestima i zahtevima za zaštitu prava i položaja demobilisanih bivših ratnih boraca Federacije Bosne i Hercegovine.

  Udruženje/Udruga BH Novinari poziva udruženja i organizacije demobilisanih ratnih boraca da osude i rade na prevenciji nasilja nad novinarima koji izveštavaju sa demonstracija i da obezbede bezbedno i profesionalno izveštavanje sa protesta koje organizuju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skopje – Beeograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27.07.2018.

  Udruženje/Udruga BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije