SafeJournalists: Albanski novinar Hila priveden od strane policije

  0
  206
  Elvis Hila, photo: exit.al
  Elvis Hila, photo: exit.al

  Lokalna policija privela  je Elvisa Hilu novinara Report.tv  informativnog kanala dok je izveštavao o državnim vlastima koje ruše zgradu uprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju.

  Hila je snimao  17.juna  rušenje od strane Nacionalnog inspektorata za zaštitu teritorija (NIZT) na lokalnoj plaži u Lezi u Albaniji. Hila je prijavio da su policajci prišli dok je snimao telefonom tražeći ličnu kartu. Nakon što je Hila izjavio da je novinar, policajac mu je oteo telefon iz ruke, uzvikujući “Kakav si ti novinar?!?”. Priveden je iako se nekoliko puta identifikovao kao novinar, a policajci koji su bili na licu mesta su obavestili šefa policije o njegovoj profesiji. Priveden  je u policijsko vozilo u blizini mesta rušenja, a potom je pušten usled  pritiska drugih novinara (video dostupan ovde).

  – Njihov cilj je bio da me spreče da snimam sukobe između NIZT-a, policije i vlasnika nelegalnih građevina. Snimao sam nasilje nad starijom ženom koja se protivila rušenju njene zgrade – rekao je Hila u izjavi za Reporter.al. Iako mu je telefon vraćen, nije bio u mogućnosti da snimi događaje.

  Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists, izvestila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državna policija tek treba da prokomentarišu Hilin pritvor i razloge koji stoje iza njega. Kako prenosi Bino, nakon reakcije medijskih udruženja i novinara i pritužbe Hile, Služba za unutrašnje poslove i žalbe državne policije pokrenula je istragu i pribavila svedočenja novinara i policajaca prisutnih na mestu događaja.

  – Akcije Državne policije prema novinarima na dužnosti  i medijskim profesionalcima, posebno u napetim situacijama, uključuju pritiske i otvoreno neprijateljstvo. Normalizuju se verbalni napadi, oduzimanje opreme, pritvor i drugi oblici zastrašivanja. Ova normalizacija je izazvana nedostatkom reakcije i odgovarajućom istragom takvih incidenata – rekla je Blerjana Bino – Ako zanemarimo ili još gore tolerišemo i smatramo takve radnje „normalnim“, one se ponavljaju i ugrožavaju bezbednost novinara, njihovo nezavisno izveštavanje i ukupne medijske slobode u Albaniji.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pritvor Elvisa Hile i poziva Službu za unutrašnje poslove i žalbe organa državne policije da detaljno istraže incident, utvrde odgovornost pripadnika policijskih snaga u Lezi i objave otkrića. Mreža  SafeJournalists  zabrinuta je zbog izveštaja o rastućem neprijateljstvu prema novinarima od strane predstavnika policije i poziva albanske vlasti da ne ometaju novinare, već da obezbede sigurno okruženje za njih. Pozdravljamo reakciju prisutnih novinara koji su stali uz svog kolegu Elvisa Hilu i pokazali snagu solidarnosti.

  Mreža SafeJournalists  će obavestiti sve  relevantne  domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 23.06.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore