SafeJournalists:  Albanskog novinara Hilu pritvorila policija

  0
  221
  Elvis Hila, photo: exit.al
  Elvis Hila, photo: exit.al

  Lokalna policija uhitila je novinara Elvisa Hilu s Report TV dok je izvještavao o državnim vlastima koje ruše zgradu, usprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju.

  17. lipnja Hila je snimao rušenje koje je provodio Nacionalni inspektorat za zaštitu teritorija (IKMT) na lokalnoj plaži u Lezhi, u Albaniji. Hila je izvijestio da su mu policajci iz Lezhe prišli dok je snimao telefonom tražeći mu osobnu iskaznicu. Nakon što je Hila izjavio da je novinar, policajac mu je zgrabio telefon iz ruke uzvikujući “Koji si novinar?!?”. Priveden je iako se nekoliko puta identificirao kao novinar, a policajci su obavijestili šefa policije o njegovoj profesiji. Priveden je u policijsko vozilo u blizini mjesta rušenja i nakon toga pušten zbog pritiska drugih novinara (video je dostupan ovdje).

  – Imali su za cilj da me spriječe da snimam sukobe između IKMT-a, policije i vlasnika nelegalnih građevina. Snimio sam nasilje nad jednom starijom ženom koja se protivila rušenju njene zgrade – rekao je Hila u izjavi za Reporter.al. Iako mu je telefon vraćen, nije mogao snimati događaj.

  Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists, saopćila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i državna policija tek treba da prokomentiraju Hilin pritvor i razloge koji stoje iza toga. Kako prenosi Bino, nakon reakcije medijskih udruženja i novinara i pritužbe Hile, Služba za unutarnje poslove i žalbe na organe državne policije pokrenula je istragu i dobila svjedočenja novinara i policajaca koji su bili na mjestu događaja.

  – Djelovanje državne policije prema novinarima/kama i medijskim profesionalcima koji su na zadatku, posebno u napetim situacijama, uključuju pritiske i otvoreno neprijateljstvo. Verbalni napadi, oduzimanje opreme, privođenje i drugi oblici zastrašivanja se normaliziraju. Ova normalizacija je izazvana nedostatkom reakcije i odgovarajuće istrage takvih incidenata – rekla je Blerjana Bino – Ako zanemarimo, ili još gore, toleriramo i smatramo takve radnje „normalnim“, one će se ponavljati i ugrožavati sigurnost novinara/ki, njihovo nezavisno izvještavanje i ukupne medijske slobode u Albaniji.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca Zapadnog Balkana, oštro osuđuje privođenje Elvisa Hile i poziva Službu za unutarnje poslove i žalbe na organe državne policije da detaljno istraže ovaj incident, utvrde odgovornost pripadnika policijskih snaga Lezhe i objave prikupljeni materijal. Mreža SafeJoutnalist.net izražava zabrinutost zbog izvještaja koji govore da je u porastu neprijateljstvo prema novinarima/kama od strane pripadnika policije i poziva vlasti u Albaniji da ne ometaju novinare/ke, već da osiguraju sigurno okruženje za njih. Pozdravljamo reakciju prisutnih novinara koji su stali uz svog kolegu Hilu i time pokazali snagu solidarnosti.

  Mreža SafeJournalists će obavijestiti relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

  Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 22.06.2020

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

   

  Fotografija: exit.al