SafeJournalists: ekipi TV Klan prijetili zbog snimanja migranata u Sjevernoj Makedoniji

  0
  176

  Novinaru TV Klan Furkanu Saliu i snimatelju Ibrahimu Mamutu prijetio je čovjek koji je presreo njihov automobil i tražio da snimke migranata koje su snimili par sati ranije izbrišu.

  Sali i Mamut su 27. svibnja bili u blizini sela Vaksince kako bi snimili veliku grupu migranata koja se kretala u tom području. Kako su saopćili, u povratku za Skoplje njihov automobil je presrelo drugo vozilo koje im je presjeklo put. Iz auta je izašao muškarac koji je prijetio da će im napraviti veliki problem ako objave snimak. Tražio im je da izbrišu material, a novinari su odbili da to urade, nakon čega je muškarac otišao. Oni su prijavili slučaj policiji.

  “Čovjek je vjerojatno u međuvremenu shvatio da je pogriješio i ispričao se”, rekao je Furkan Saliu. “Odlučio sam da prihvatim izvinjenje, ali sam slučaj prijavio policiji i Udruženju novinara Makedonije. Bitno je da institucije procesuiraju ovaj slučaj, ne zbog mene već da bi se spriječile prijetnje novinarima/kama u budućnosti”, dodao je.

  Mladen Čadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije osuđuje prijetnje upućene Saliju i Mamutu i traži od Ministarstva unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije da hitno identificira osobu koja je prijetila novinarima i da za ovaj slučaj podnese odgovarajuće krivične prijave Državnom javnom odvjetništvu. “Ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema u identificiranju počiniotelja, jer je policiji poznat broj registracijskih tablica njegovog automobila”, rekao je on. Čadikovski još jednom podsjeća javnost da je cenzura Ustavom zabranjena, a prijetnje novinarima/kama su potpuno neprihvatljive i smatraju se krivičnim djelom.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Makedonije u zahtjevu za brzom i efikasnom istragom. Pozivamo sve nadležne organe da djeluju u skladu s najboljom praksom, iskoriste dokaze koje su priložili novinari i osiguraju adekvatno sankcioniranje počinitelja. Također dodajemo da je opasna vožnja koju je osumnjičeni demonstrirao jedan vid zastrašivanja i kao takvu je treba tretirati u postupku.

  SafeJournalist.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 29.05.2020

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije