SafeJournalists: Novinaru N1 TV iz BiH Vučiću upućene prijetnje smrću

  0
  254

  Nikola Vučić, novinar N1 TV iz BiH dobio je prijetnje smrću putem društvene mreže, nakon što je objavio komentar na svom Twitter nalogu, a objavljeni su i detalji iz njegovog života i upućene su uvrede njegovoj obitelji.

  26. svibnja komentirajući vijest da se Zapadnohercegovački kanton proglasio “korona-free zonom”, novinar Vučić je putem Twittera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism -free´ zone”. Nakon toga su uslijedile prijetnje, pozivanje na nasilje uz opaske kako treba s njim “u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i na račun njegove obitelji. Vučić je tada ugasio svoj Twitter nalog, a pojedini mediji su izvještavali o detaljima njegovog života koji nisu od javnog interesa.

  Udruženje BH novinari, koje je član mreže Safe Journalists, upozorilo je da su prijetnje nasiljem, govor mržnje i uznemiravanje Vučića i njegove obitelji neprihvatljivi. Udruženje BH novinara izričito naglašava kako su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivična djela i da neslaganje s nekim komentarom nikako ne može biti izgovor za ovakvo ponašanje.

  – Prijetnje i online nasilje nad novinarima/kama putem društvenih mreža postaje sve učestalije i ozbiljnije. Policija i pravosuđe moraju na njih odgovarati brže i efikasnije kako bi se izbjeglo da BiH uđe u radikalni period bez slobode izražavanja i bez sigurnog okruženja za novinare/ke – rekla je Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja BH novinari. Rudić je dodala da žali što TV N1 nije uspjela zaštititi svog novinara i što ni na jedan način nije reagirala na prijetnje i kampanju koja se vodila protiv Vučića. – Ako mediji nisu voljni da zaštite svoje novinare koji prime prijetnje smrću, onda postoji veliki problem u razumijevanju lične odgovornosti u zaštiti sigurnosti i integriteta novinara/ki, ali i u razumijevanju slobode izražavanja generalno.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BiH novinari u osudi prijetnji upućenih Vučiću, kao i zastrašivanju njegove obitelji. Uznemirujuće je što se po izvještajima Udruženja BH novinari takve prijetnje povećavaju – u takvom jednom okruženju veća je mogućnost za stvarni fizički napad. Ovim tražimo od institucija u BiH da djeluju i da zaštite Vučića od daljeg zlostavljanja i prijetnji, da istraže sve incidente i sankcioniraju počinitelje.

  SafeJournalists.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 30.05.2020

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije