Safejournalists: Novinari/ke i mediji u Srbiji pod ozbiljnim pritiscima

  0
  192

  Nova vrsta pritiska na novinare/ke, medije i organizacije civilnog društva (OCD) u Srbiji. Neki od poznatih novinara/ki, medija i organizacija civilnog društva (OCD) su pod istragom koju je pokrenula Uprava za sprječavanje pranja novca.

  Spomenuta institucija, koja je u Srbiji ekvivalent financijskoj obavještajnoj službi (Financial Intelligence Unit) sastavila je spisak medija, novinara/ki i OCD i poslala službeni zahtjev 13. srpnja 2020. godine svim komercijalnim bankama u Srbiji da dostave informacije i dokumentaciju u vezi sa svim dinarskim i deviznim računima i transakcijama tih entiteta s liste. Podaci o ovoj listi objavljeni su u srpskim medijima u ponedjeljak uvečer (27. srpnja), a listu čini 20 pojedinaca i 37 medija i OCD-a. Na listi je šest novinara/ki i 10 medijskih i novinarskih organizacija čiji se rad zasniva na zaštiti javnog interesa u javnom informiranju, a jedna od njih je naša partnerska organizacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

  Srbijanske vlasti ovakvim javnim popisom kritičkih civilnih organizacija i pojedinaca također štete pretpostavci nevinosti, što je ljudsko pravo zagarantirano Europskom konvencijom o ljudskim pravima,  obzirom da su provladini mediji potaknuti da ih označe kriminalcima u javnom diskursu.

  – Mi taj potez državnih vlasti tumačimo kao ozbiljan pritisak na slobodu izražavanja i još jedan pokušaj diskreditacije profesionalnih novinara/ki i novinarskih organizacija, medija i drugih OCD, rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a i dodao: – Nemamo ništa protiv bilo kakve kontrole, naš rad je inače podložan različitim vrstama internih i eksternih revizija, ali tražimo od nadležne institucije da nas obavijesti na osnovu čega su svi s liste osumnjičeni, odnosno koji pokazatelji i rizici podržavaju osnove sumnje, te pokretanje postupka kontrole od strane Uprave za sprečavanje pranja novca. Podsjećamo da je ovo institucija koja se bavi istragama u vezi sa sprečavanjem pranja novca i financiranjem terorizma.

  Mreža Safejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu,  izražava podršku svom članu NUNS-u i ističe da ovakav potez podsjeća na neke poteze vlasti u zemljama s autoritarnim režimima, koji koriste vladine mehanizme da bi se obračunavali s ljudima koji drugačije misle. Iz tog razloga, vjerujemo kako je neophodno da nadležni organi što prije objasne kako je sastavljen ovaj spisak ljudi i organizacija i što ih je kvalificiralo da budu na takvoj listi.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.07.2020.

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore